Турция изпраща 1000 полицаи на границата с Гърция

12:25, 05 мар 20 / Свят 25 2396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция ще разположи 1000 полицаи за специални операции, за да предотврати изтласкването на мигранти от границата с Гърция, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

"Представителите на Фронтекс и гръцките полицейски части по границата са изтласкали обратно на територията на Турция 4 900 мигранти", каза министърът. По време на тези операции са ранени около 164 мигранти, съобщи вестник „Сабах”, цитиран от БГНЕС.

Нараства напрежението по гръцко-турската граница

Сойлу каза също, че властите се опитват да блокират преминаването на мигранти през Егейско море, за да предотвратят хуманитарна криза.

В рамките на седмица близо 140 000 мигранти са преминали турската граница при Одрин на път за Европа.

Миналата седмица турските власти обявиха, че повече няма да спират потока от мигранти, които искат да стигнат до Европа. Решението беше взето, след като 36 турски войници бяха убити вследствие на въздушна атака срещу Идлиб в Северозападна Сирия.

Напрежението по границата между Гърция и Турция остава, съобщи БНТ. Хиляди мигранти се опитаха да влязат на гръцка територия, но не бяха допуснати от граничните власти. Стигна се до сблъсъци със силите на реда и до размяна на шокови гранати.

Стълкновенията станаха повод за нови обвинения между двете страни. Анкара обяви, че при сблъсъците има ранени и убити мигранти. Атина обаче отрече и обвини Турция, че разпространява фалшиви новини. Напрегнато остава и край Одрин. Градът е пълен с мигранти. На ничията земя при Пазаркуле са събрани хиляди, след като турските власти започнаха да ги пропускат към браздата с Гърция.

Достъпът им беше спрян, а мигрантите започнаха да търсят алтернативни маршрути. Гърция и ЕС обвиняват Турция, че нарочно насочва мигрантите към границата, за да окаже натиск върху Брюксел и да получи повече пари и подкрепа за целите си в сирийския конфликт.

В сряда стана ясно, че ЕС ще отпусне още 170 милиона евро за най-уязвимите райони в Сирия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама