Каракачанов: Няма бежански натиск по границата ни с Турция

17:39, 04 мар 20 / Политика 25 2147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма бежански натиск по границата ни с Турция, това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на bTV.

Той допълни, че конфликтът е турско-гръцката граница. "На оградата е разположена и техника, нашите граничари могат да виждат в дълбочина какво се случва и могат да сигнализират на турските си колеги", обясни той. 

Нараства напрежението по гръцко-турската граница

Министерството на отбраната е в готовност по искане на МВР, ако се наложи, да изпрати техника и жива сила от страна на армията на границата. Става въпрос за 300 души от Сухопътни войски, 50 души от специалните сили и 40 души военна полиция, както и 140 броя техника – дронове, камиони и други
превозни средства.

"Дроновете, с които разполага армията, са в състояние до 20 км да идентифицират обекти, а на 5-6 км да ги различават в лице. Може да се вижда и с какво се придвижват – дали носят оръжия, ножици да режат оградата и т.н.", обясни военният министър.

Той уточни, че европейските лидери правят много ясно разграничение между бежанци и мигранти. "Истината е, че хората, събрани на турско-гръцката граница, не са от Сирия, а от Афганистан или африканските страни, които искат живот в едно по-уредено общество", заяви Каракачанов. 

Борисов: Имаме план за мигрантите

Към нашите граници идват малки групи, по 20-30 човека - и 10 полицаи могат да отидат и да ги върнат обратно, обясни Каракачанов.

"Българската армия не се ръководи от областни управители или кметове, а от уставите си. Там е записано, че когато на територията на съответния гарнизон пристигне президент, премиер, военен министър, гарнизонът е длъжен да ги посрещне", каза Каракачанов във връзка присъствието на официални лица на
честванията на връх Шипка на 3 март, въпреки препоръките на Щаба за борба с коронавируса да не се провеждат мероприятия.

"Ръководя се от устава, а не от препоръките. Докато аз съм министър на отбраната, няма да позволя армията да се политизира и да бъде въвлича в политически неща", заяви военният министър.

Освиркаха президента Радев на Шипка

Каракачанов обвини в лъжа своите бивши колеги по коалиция от Атака, заради отправените му обвинения за продажба на апетитни имоти. „Тези момчета изпълняват поръчка. Ние сме малка държава, всички сме братовчеди, както казваше един бивш премиер, така че скоро ще се разбере кой е авторът й“, заяви той. 

Той заяви, че утре ще отиде в парламента и ще се защити чрез графики, на които ще се види как по години са продавани имотите и за каква сума.

„По мое време са продадени 16 имоти. 5 от тях са наследени от служебното правителство. Сред тези имоти няма нито един апетитен“, твърди министърът на отбраната.

Каракачанов отново се оплака, че не е бил уведомяван за акциите, предприети от прокуратурата срещу престъпността. През последните седмици бяха задържани за корупция и други престъпления редица високопоставени членове на администрацията от ВМРО, включително издигнатия от Каракачанов за министър на екологията Нено Димов.

Според него това се дължало на неговата радикалност. Конкретната причина Каракачанов видя в концепцията за интеграцията на ромите. Според него тя се тълкува неправилно, никой не я е чел. Каракачанов я защити, заявявайки, че тя не съдържа расистки постановки.

Помолен да коментира скъсания ластик, министърът на отбраната заяви: „Да прекалиш в непочтеното си отношение. Това означава да се скъса ластика“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама