Грета Тунберг критикува идеята ЕС да бъде климатично неутрален до 2050 г.

15:28, 04 мар 20 / Свят 25 1747 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия предлага в общото законодателство на ЕС да се включи политическият ангажимент за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г., съобщиха от ЕК. Европейският законодателен акт за климата определя посоката за развитие на политиката на ЕС и също така осигурява предвидимост за публичните органи, предприятията и гражданите.

Създават най-мощния компютър в света за прогнози за времето и климата

Грета Тунберг критикува идеята

Междувременно шведската активистка Грета Тунбер заяви, че предложението на ЕС за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. е дълбоко недостатъчно и Европа не трябва да проявява недействителни претенции да бъде лидер в областта на климата, съобщи БГНЕС.

Европейският съюз трябва да спре да се преструва, че е лидер по отношение на мерките за климата, а в същото време все още да продължава да изгражда и субсидира нова инфраструктура за изкопаеми горива“, заяви шведската активистка в изслушване пред Европейския парламент. Тунберг се обърна към членовете на ЕП, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нов законопроект, който Брюксел определи като крайъгълен камък на европейската Зелена сделка за борба с изменението на климата.

Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

Какво се предлага?

С Европейския законодателен акт за климата Комисията предлага правно обвързваща цел за нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. Институциите на ЕС и държавите членки са колективно обвързани да предприемат необходимите мерки на равнище ЕС и на национално равнище за постигане на целта. Законодателният акт включва мерки за проследяване на напредъка и съответното адаптиране на нашите действия на основата на съществуващите системи, например процеса на управление на националните планове в областта на енергетиката и климата на държавите членки, редовните доклади на Европейската агенция за околна среда и най-новите научни данни относно изменението на климата и неговите последици. Напредъкът ще се оценява на всеки пет години в съответствие с глобалния преглед, предвиден в Парижкото споразумение.

Въз основа на цялостна оценка на въздействието Комисията ще предложи нова цел на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. Законодателният акт за климата ще бъде изменен след приключване на оценката на въздействието. Според законодателното предложение на Европейската комисия ще бъде предоставено правомощието да отправя препоръки към държавите членки, чиито действия не са съгласувани с целта за неутралност по отношение на климата, а държавите членки ще бъдат задължени надлежно да вземат предвид тези препоръки, или ако не го направят - да представят обосновка. Комисията може също така да преразглежда курса и мерките на равнището на Съюза предвид тяхната пригодност. От държавите членки ще се изисква също така да разработят стратегии за адаптиране с цел укрепване на устойчивостта и намаляване на уязвимостта към последиците от изменението на климата.

Учени предричат климатична катастрофа за Европа

Наред с правителствените политики и нормативната база, всички сектори на обществото и икономиката ще участват в прехода към неутрален по отношение на климата Европейски съюз. Поради това Комисията започва обществена консултация следващите 12 седмици по нов Европейски пакт за климата - широка инициатива, която ще предостави на гражданите и заинтересованите страни възможност да представят мнението си и да се включат в планирането на нови действия в областта на климата, да споделят информация, да стартират масови дейности и да покажат добри решения, които могат да бъдат полезни за други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама