Акцент на деня: Москва с подарък на националния ни празник

17:30, 04 мар 20 25 3998 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

На  3 март стана ясно, че Русия сваля драстично цената на природния газ за България. Новината за 40% намаляване бе съобщена лично от премиера Бойко Борисов. Така със стара дата ще бъдат възстановени над 160 млн. лв.

Самият Борисов видя в това символика. „Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, а точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната“, заяви той. Борисов припомни, че през изминалата година страната ни е внесла близо 0,5 млрд. куб. втечнен природен газ от алтернативни източници.

Така от март 2020 г. цената ще се изчислява по нова формула. В момента тя е 44,04 лв. за мегаватчас, а ще стане 26,29 лв. Новата формула ще действа със задна дата - от 5 август 2019 г. Намалението е в резултат на преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за промяна на цената за доставка на природния газ на база на подписано споразумение между Европейската комисия и руската компания. Така е постигната договореност за промяна на формирането на цената на природния газ на месечна база. До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари. В резултат от въвеждането на новата формула доставната цена на природния газ за България намалява с 40,3 % спрямо сегашната.

Постигнатото намаление на цената на природния газ е безпрецедентно, българските индустриални и битови потребители ще се възползват от пазарни цени“, коментира от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова.

Директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов заяви, че са се водили тежки преговори в продължение на седем месеца. „Извоювахме си намалението. Цената за времето на преговорите ще бъде възстановена от „Газпром“, заяви той. „По веригата ще бъдат възстановени средства. В компетенцията на регулатора е дали хората ще го усетят. Редно е да се възстановят средствата на клиентите, каза Павлов.

Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това. И това, към което всички се стремим, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип”, посочи енергийният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама