Акцент на деня: Москва с подарък на националния ни празник

17:30, 04 мар 20 / Общество 25 3092 Цветилена Симеонова

На  3 март стана ясно, че Русия сваля драстично цената на природния газ за България. Новината за 40% намаляване бе съобщена лично от премиера Бойко Борисов. Така със стара дата ще бъдат възстановени над 160 млн. лв.

Самият Борисов видя в това символика. „Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, а точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната“, заяви той. Борисов припомни, че през изминалата година страната ни е внесла близо 0,5 млрд. куб. втечнен природен газ от алтернативни източници.

Така от март 2020 г. цената ще се изчислява по нова формула. В момента тя е 44,04 лв. за мегаватчас, а ще стане 26,29 лв. Новата формула ще действа със задна дата - от 5 август 2019 г. Намалението е в резултат на преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за промяна на цената за доставка на природния газ на база на подписано споразумение между Европейската комисия и руската компания. Така е постигната договореност за промяна на формирането на цената на природния газ на месечна база. До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари. В резултат от въвеждането на новата формула доставната цена на природния газ за България намалява с 40,3 % спрямо сегашната.

Постигнатото намаление на цената на природния газ е безпрецедентно, българските индустриални и битови потребители ще се възползват от пазарни цени“, коментира от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова.

Директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов заяви, че са се водили тежки преговори в продължение на седем месеца. „Извоювахме си намалението. Цената за времето на преговорите ще бъде възстановена от „Газпром“, заяви той. „По веригата ще бъдат възстановени средства. В компетенцията на регулатора е дали хората ще го усетят. Редно е да се възстановят средствата на клиентите, каза Павлов.

Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това. И това, към което всички се стремим, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип”, посочи енергийният министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани