Путин включи в Конституцията Бог и брака между мъж и жена

10:20, 03 мар 20 / Свят 25 1968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума проект за поправки в Конституцията, съобщи БГНЕС.

В една от тях пише следното: Руската федерация, обединена от хилядолетна история, съхранява паметта на предците, предали ни идеалите и вярата в Бога. Друга предвидена поправка е, че бракът е съюз между мъж и жена. От комитета за конституционно законодателство смятат, че предложенията на Путин не противоречат на светския характер на държавата и припомниха, че Бог е споменат в преамбюлите на много европейски държави.

Путин внесе в парламента пакета с изменения на Конституцията, смени и главния прокурор

Путин предлага в основния закон да се запише, че "Русия е правоприемница на Съветския съюз" и че "не се допуска отчуждаване на части от територията на Руската федерация", включително и призиви за това. Дава се право на републиките в състава на федереацията да използват като държавни своите национални езици наравно с руския език.

Първото предложение за споменаването на Бога в руската конституция направи руският патриарх Кирил.

"Споменаването на ценността на вярата в Бога в Конституцията би укрепило историческата и духовна приемственост на народите в нашата страна, които не възприемат себе си извън религията. Ценността на вярата в Бога е също израз на почит към милиони хора, наши събратя, които бяха подложени на преследване във времената на богоборчеството само затова, че не искаха да се отрекат от вярата. Тази идея трябва да бъде разбираема даже за хората, които са далеч от религията“, каза патриарх Кирил.

Руската опозиция организира протест за "Русия без Путин"

Поправките в Конституцията ще бъдат гласувани на 11 март в Съвета на федерацията. На 22 април ще има общоруско гласуване, след което поправките ще влязат в сила. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама