Цветанов: Бежанска вълна ще бъде по-голяма заплаха от коронавируса

17:29, 28 фев 20 / Политика 25 2199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рискът от нова бежанска вълна от Турция заради събитията в Сирия е по-голямата потенциална заплаха за България и Европа, на фона на новините и мерките, които се взимат срещу разпространението на коронавируса. Това коментира в интервю за Дарик радио бившият вицепремиер и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, който е създател и ръководител на Евро-атлантическия център за сигурност.

„По-голямата потенциална заплаха за Европа и за България би могла да дойде точно от миграционния поток, който може да тръгне от страната ни. Виждаме, че част от тези бежанци, които са на територията на Турция са тръгнали към северната граница – това е сериозна потенциална заплаха, защото може да бъде с големи последствия за страната ни“ , коментира той.

Според него евентуална нова бежанска към Европа ще засили популизма и националистическите течения в редицата европейски държави.

Цветанов пред TOPNOVINI: Руското влияние в енергетиката е заплаха за страните от Централна и Западна Европа

По повод обявените от властта мерки срещу коронавируса в страната Цветанов отбеляза, че трябва да има баланс между информацията, която се подава към обществото и опасността от създаването на допълнителна паника сред българите.

„Обществото трябва да бъде информирано, но когато се преекспонира една тема, това вече отива в другата посока и създава допълнително възможности за напрежение и за хаос. Трябва да се прецизира информационният поток, който излиза към обществото, като обаче същевременно трябва да се казва и колко са изследваните лица. Защото така ще има по-голяма гаранция, че повече българи са тествани за вируса – за да има по-обективна картина, това в съпоставка с другите европейски държави, където се тестват много повече хора“, каза още Цветанов.

Политическите сили в настоящия парламент нямат интерес от предсрочни избори, коментира още Цветан Цветанов, но подчерта натрупването на проблеми и скандали пред управляващите. И посочи, че всяка нова непредвидена криза може да доведе да предсрочни избори.

Запитан може ли разследването за пране на пари, за което беше съобщено в испанската преса, в което е намесено името на премиера Борисов да съкрати мандата на това правителство Цветанов припомни скандалът „Апартаментгейт“ от миналата пролет. Той каза, че сам е взел решението тогава да напусне парламента и политиката, заедно с ръководния си пост в ГЕРБ докато тече проверката на институциите.

„Когато има даден казус, аз поне така съм възпитан и предприех нужното, което смятам за правилно година по-късно. Премиерът е този, който може да вземе решение за самия себе си и може да обясни този казус“, коментира лаконично на въпрос Цветанов.

Цветанов: Инициативата „Три морета“ допринася за свързаността между Централна и Източна Европа

„Всички знаем, че има компетентни органи както в България, така и в Испания, които правят проверка по случая. Има и много публикации в тази посока и не бих искал да коментирам кое е вярно и кое не, защото няма да е коректно“, допълни той.

„Не бих казал, че знам толкова много – толкова много са интерпретациите в публичното пространство, мога да кажа само, че винаги съм се ръководил от закона – личният живот на хората никога не е представлявал интерес за мен“, бяха думите му по случая с къщата в Барселона.

Запитан вярва ли, че прокуратурата обективно ще разследва този случай в България той каза само: „Трябва да вярваме в институциите, защото ако загубим вярата в българските институции, това означава, че нямаме държава“.

„Винаги може да има риск от предсрочни избори на фона на това, което наблюдаваме през последната една година. Много са скандалите, много са кризите – всяка една допълнителна криза, ако не бъде предвидена към настоящия момент може да бъде предпоставка за предизвикване на предсрочни избори“, коментира още Цветанов, който допреди година беше вторият човек в ГЕРБ.

Той посочи, че на този етап няма такива условия и правителството може да изкара мандата си, но всичко това ще доведе до „тежки поражения върху имиджа и рейтинга“ на управляващата ГЕРБ и на участващите в това управление.

Затова пък се създава ниша за нови политически проекти, каза той, напомняйки че социологическите проучвания вече определят Слави Трифонов и Мая Манолова като част от многообразието на бъдещ парламент.

„В момента се увеличава групата на негласуващите, която трайно минава 50 процента и това означава, че трябва да има нов политически играч, който да може да даде алтернатива. И да се прекрати с възприятието, че днешното управление има много „калинки“, а пък няма експерти“, отбеляза още Цветан Цветанов.

Без да заяви политически планове, той призова тези, които готвят нови политически проекти да наблегнат на експерти и професионалисти, на способни и знаещи хора - както в страната, така и в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама