Проектът за атракцион край „Леденика“ е в гаранция до август тази година

17:42, 26 фев 20 / Общество 25 1108 Topnovini

Проектът за атракцион край пещерата „Леденика“ е в гаранция до 04.08.2020 г., това съобщиха от министерството на регионалното развитие, след като вчера рухна вход към пещерата.

"4 август 2020 г. е периодът на гарантиране на резултата от инвестицията по финансирания от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. договор „Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика – туризъм без сезони” с бенефициент община Враца".

Срути се входът на пещерата „Леденика“

Управляващият орган на ОПРР ще осъществи кореспонденция с бенефициента за предприемане на незабавни мерки за възстановяване на разрушената конструкция на изградения по проекта атракционен модул. Съгласно условията на договора с изпълнителя гаранционният срок на съоръжението е 120 месеца (до 2023 г.) и фирмата е длъжна да отстрани възникналите повреди или да замени некачественото съоръжение с ново, ако същото е негодно за използване по предназначение.

След възстановяване на атракционния модул УО на ОПРР ще извърши проверка на място за установяване реалното състояние на обекта на интервенция и реализираните дейности от страна на изпълнителя и бенефициента по проекта.

В случай че при извършената проверка на място УО на ОПРР установи нарушения или не бъдат предприети съответните действия от страна на бенефициента, може да бъде определена финансова корекция в съответствие с Наредбата за посочване на нередности, представляващи основания за извършване на финансови корекции, и процентните показатели за определяне размера на финансовите корекции по реда на ЗУСЕСИФ.

Рухналият вход към пещера Леденика е изграден за близо 250 000 лева и е открит преди по-малко от 5 години. Експертите от община Враца, които направиха оглед, са категорични, че причината за падането на модула са пукнатини в конструкцията, за които няколкократно община Враца е сигнализирала фирмата-изпълнител на обекта.

Целият проект е на стойност 5 милиона лева. Приемането му стана през 2015 година с куп забележки заради проблеми с обществените поръчки, с изпълнението на отделните модули, в това число и с проблеми по конструкцията на така наречения входен модул "Светломразец", който сега рухна от снега.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани