За едни данни на НСИ питаме

10:52, 26 фев 20 / Икономика 25 920 Биляна Иванова

Напоследък слушаме само за чакалнята, за еврото, за икономически показатели. Опозицията дори обвини премиера Борисов и финансовия министър Горанов, че са манипулирали данните за растежа на страната. По традиция, поискаха и оставки.

БСП заподозря Бойко Борисов в лъжа за икономическия растеж

Страстите се разпалиха, след като стана ясно, че влизането ни в чакалнята се отлага- от април за юли. Явно този „подарък“ няма да дойде с рождения ден на Владислав Горанов, както се пошегува той. Според БСП причината за това отлагане е, че правителството манипулира данни и крие информация за вноса.

Институциите се активизираха. От Агенция „Митници“ и НСИ отрекоха да има манипулиране на данни. Признаха обаче, че има разминаване заради „графика на НСИ“ и дадоха пример, че внос от края на май се отчита статистически окончателно през юли.

Червените обаче не са отказват. Те са категорични, че статистическият институт е признал за неверни данни от правителството. „Това не е статистика, а национална лотария, търкане на талончета или колело на късмета“, коментира Румен Гечев. "С неполитическа, приятелска силна прегръдка на правителството, нашият НСИ въвежда нова световна мода в статистиката- никакви предварителни прогнозни данни и оценки. Само на сигурно- 10 години след обработката на данните. Някой се опитва да ми обясни, че като при виното, колкото по отлежават данните, толкова по-надеждни стават", заяви той.

Според ГЕРБ обаче левицата манипулира обществото. „С неверни данни и внушения от БСП се опитват да атакуват влизането на България в еврозоната“, заяви Александър Иванов. Управляващите призоваха да не се дава гласност на фалшивите новини, защото това може единствено да навреди.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 16 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.