Номиниран за "Икар" пърформанс гостува в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК

10:40, 26 фев 20 / Култура 25 2164 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще посрещне „dragON a.k.a. PONY”. Пърформансът наблюдава празнуващото и протестиращо тяло в „драг” сцената и изследва тяхната връзка в изпълнитеския контекст. Проектът, който си спечели номинация за награда „Икар” 2020, гостува в ДНК на 4 март.

„dragON a.k.a. PONY” е хореографска творба, която отваря пространство, заредено с множество танцови практики и референции, които идват от миналото и настоящето на Западния и Източния танц и които се фокусират върху формата на постоянен преход, като целят да разгърнат интимността на изпълнителите през радостта и празнуването на взаимното съжителство. В рамките на съвременния поп произведението съживява геометричната хореография през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма. В този смисъл, „dragON a.k.a. PONY” има малко Айсидора и много MTV или VH1.

Проектът е реализиран от Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас a.k.a. (STEAM ROOM).

Творбата е копродуцирана от Брейн Стор Проджект в рамките на програмата Creative Crossroads към проекта Life Long Burning, финансирана от Програма “Творческа Европа“ на Европейския съюз. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата на България.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама