Българин от Милано пред TOPNOVINI: Медиите създадоха излишна психоза за коронавируса

08:00, 26 фев 20 25 4680 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Медиите донякъде създадоха излишна психоза за коронавируса. Това каза пред TOPNOVINI.BG Теодор Пенчев, който от години живее със семейството си в Милано.

Теодор разказа, че след първия открит случай на заразен с коронавирус миналия петък държавата веднага е мобилизирала всички свои структури. Въпреки това към момента над 200 са заразените, а седем починалите от вируса на територията на страната.

Българин, завърнал се от Италия, пред ТОПНОВИНИ: Нямаше откъде да си купим маски

Сънародникът ни обясни, че според италианските специалисти единствената причина за такъв голям брой открити случаи на заразени е, че Италия прави много повече медицински тестове, отколкото другите държави в ЕС, като те са напълно безплатни. „Примерно в Германия са правени нищожен брой тестове в сравнение с Италия, там има и много повърхностен контрол по летищата“, посочи той.

Теодор отбеляза, че починалите от коронавируса са все възрастни хора и посочи, че италианските медици обясняват това с факта, че те са по-предразположени към усложнения. А за доста други минава като нормален грип дори без да се усетят.

Според италианските специалисти броят на починалите от коронавирус не е по-различен от броя на починалите от обикновен вирус или грип – около 2-3%. „На много места обаче (включително в Италия) медиите създадоха прекалено голям алармизъм и донякъде излишна психоза у хората“, коментира Теодор. „Италия си върши открито и добре работата и отдава голямо внимание на здравеопазването си като цяло и особено на този нов проблем. Броят на откритите случаи на коронавирус явно зависи от нивото на внимание и проверки от страна на една държава“, каза още той.

Българка в Италия пред ТОПНОВИНИ: Паниката от коронавируса е голяма

Теодор обясни, че в момента главно в Северна Италия са взети по-строги превантивни мерки - затворени са големи фирми, училища, университети, музеи, барове и дискотеки и са преустановени всички големи публични събития. Такива са нарежданията засега само за тази седмица.

„Като изключим няколко малки градчета (на около 50 км от Милано, където установиха първите случаи), които са под карантина, на останалите места ежедневието е сравнително нормално. Има значително по-малко хора по улиците, но това се дължи до определена степен и на затворените учебни заведения, фирми и т.н.“, обясни нашенецът.

10 хил. българи с резервации за Италия до края на юни

Според Теодор преобладава обща психоза между хората, въпреки че има и много, които не отдават прекалено голямо внимание на тази ситуация.

Поизпразниха се изведнъж много хранителни магазини, които обаче ще бъдат заредени веднага, просто защото за 2-3 дни се създаде един прекалено голям международен алармизъм от медиите и най-вече в социалните мрежи. Много малка е вероятността най-важният икономически град за Италия – Милано, да бъде поставен под карантина, въпреки че кметът казва, че в краен случай са подготвени и за това. Но сме далеч от подобна идея“, обясни Теодор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама