Изследване за коронавируса - само при симптоми на грип

16:59, 24 фев 20 25 2368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Това обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Тестът за коронавирус се прави само по лекарско предписание на лежащо болен пациент, с температура над 38,5 градуса и симптоми за начална пневмония. Материал се взима от белия дроб или гърлото и носа на пациента.

Проф. Кантарджиев посочи, че никъде по света не се изследват здрави хора без сиптоми при връщане от чужбина.

Шеста жертва на коронавируса в Италия

Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.

"В националния център не изследваме срещу заплащане, тази програма е напълно безплатна. Някой ако изследва, го прави... Ние изследваме само материали, изпратени от лечебни заведения", отсече проф. Кантарджиев.

Той отчете, че досега са тествани общо около 30 пациента, но всички проби са отрицателни.

Борисов свиква спешна среща на службите за коронавируса

Показателен случай е пост във Facebook на Красимира Дамянова, която описва, че лекари от Окръжна болница са й отказали преглед за коронавирус след завръщането й от Милано. Жената не срещнала съдействие и от телефон 112, както и от Министерството на здравеопазването.

Тя твърди още, че й е било обяснено, че ако човек сам реши да се изследва за коронавируса, трябва да плати 200 лева, ако не - да чака да получи симптоми. Постът има над 800 споделяния и десетки коментари на възмутени граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама