Показват красотата на българските носии на фона на вековните дървета в Цар-Симеоновата градина

14:25, 24 фев 20 / Култура 25 1870 Шрифт:
Topnovini

В чест на националния празник на България – Трети март, в рамките на две седмици, пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да видят на 20 големи пана фотографии на едни от най-красивите традиционни костюми от българската етническа територия.

В подкрепа на каузата за подпомагане, опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство Фондация „Българските корени“ и Регионален Етнографски музей - Пловдив представят част от фотографиите на стари автентични костюми, правени през последните години и обединени под името „Девойко, мари хубава”.

„За културната общественост на Пловдив, в рамките на настоящата изложба, показваме някои от най-впечатляващите фотографии, запечатали богатството, колорита и непреходната красота на традиционните костюми от българската етническа територия. Те са доказателство за уникалността на българските носии, съчетаващи по неповторим начин материя, кройка, цвят, бродерия и сърма от последните 200-250 години. Във фотографиите към проекта „Девойко, мари хубава“ тези народни костюми „оживяват“ чрез млади български момичета. Фотографиите разкриват усета на българката в миналото за красивото, който със сигурност е жив и днес“, разказват от общината в Пловдив.

Фотографската изложба "Девойко, мари хубава" може да бъде разгледана от 1 март до 15 март в Цар-Симеоновата градина, до фонтана „Деметра“.

Красотата на българката в традиционен костюм ще бъде показана на фона на вековните дървета в парка Цар-Симеонова градина в Пловдив. Великолепният парк е завършен през 1892 г. във връзка с откриването на Първото българско земеделско-промишлено изложение. Изложбата ще бъде точно до фонтана „Деметра“, шедьовър на италианския скулптор Арнолдо Дзоки, който преди 128 години е украсявал входа на Първото изложение.

Носията за българина никога не е била само дреха, не е само вещ и символ, тя е свята като домашния олтар, огнището, земята, хляба и вярата. Всяка от тях има свой собствен живот, свой език, своя история. Всички обаче нашепват легенди, разказват за традиции и вярвания, помогнали да се съхраним като народ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама