Планират се нови програми за саниране на жилищата

09:26, 23 фев 20 25 2064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само 7 на сто от домовете в България са енергийно ефективни, по данни на държавата. Останалите жилища трупат все по-високи битови сметки за отопление и се рушат.
Близо 704 000 са обитаваните жилищни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена през следващите години. Това показа анализ за състоянието на жилищния фонд у нас, изготвен по поръчка на регионалното министерство.

Според същия анализ, сред сградите с нужда от саниране, най-голям е броят на еднофамилните къщи - близо 650 000, блоковете са 55 000, сградите от семеен тип – 3 200, а общежитията - 500. Към момента, едва 7% от жилищата у нас, отговарят на съвременните изисквания за енергинйна ефективност. В това число попадат построените след 2010 г., както и сградите вече обновени по различните програми. Основна пречка за санирането е фактът, че 60% от населението живее в многофамилни сгради, което при нужда от саниране, изисква съгласието на всички собственици. То, често не се дава, най-вече поради различни финансови възможности.

Над 700 хил. жилищни сгради имат нужда от саниране

След изолацията и подменената дограма, блок в столичния квартал „Разсадника” вече втора година преминал в по-горен енергиен клас. Ремонтът продължил 6 месеца. Да се съберат, подготвят и предоставят всички необходими документи обаче, се оказало доста тежка задача продължила близо 5 години, обяснява домоуправителят инженер Оник Пилибоян.
Изменения в закона за етажната собственост, нисколихвени кредити за собственици с ниски доходи и най-вече - обслужване на всички документи на едно гише. Това, според домоуправителя, трябва да се случи възможно най-скоро, за да не изгубят и други като него години само в подготвяне на документация.

Дават още над 26 млн. лева за саниране

700 000 са обитаваните жилищни сгради, които трябва да бъдат санирани, според анализ изготвен по поръчка на регионалното министерство. Препоръката е енергийната им ефективност да бъде подобрена, а до 10 години първите резултати да са вече налице. Реално, броя на тези сгради е 1 400 000, но голяма част от тях са от керпич, камък или дърво и са прекалено амортизирани, за да бъдат санирани.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама