Горанов: Нито една държава не е обедняла заради еврото

20:17, 22 фев 20 / Политика 25 3026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно. Доходите растат с двуцифрени размери, средните доходи вече надхвърлят 1300 лева. Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Диана Найденова в рубриката „Карай направо”.

Караянчева: България не е „дъното на Европа”

Горанов отговори на критиките на опозицията и на президента, че българите са най-бедните. „Проблемът на президента е, че от първите дни откакто стъпи в длъжност, се наложи да поеме изпълнителната власт. Той не можа да остане само в рамките на президентската институция, както е по Конституция”, смята той. „Онзи ден ни заплаши със служебно правителство, което е всъщност е съществуваща в Конституцията правна възможност”.

БСП заподозря Бойко Борисов в лъжа за икономическия растеж

Финансовият министър коментира, че президентът няма право да сваля доверие от правителството, това право има парламентът. Относно призивът на Румен Радев прокуратурата да се „огледа за повсеместната корупция в изпълнителната власт", Горанов каза: „Ако има някакви конкретни данни и доказателства, негово задължение като гражданин, освен че е държавен глава, е да подаде тези сигнали в прокуратурата. Гледам заявките на главния прокурор Гешев, че недосегаеми няма. Това е лесен казус за решаване”.

Относно влизането на България в чакалнята на еврозоната, Горанов е категоричен, че обикновените граждани няма от какво да се притесняват. „Тези, които в момента развяват знамената като депутата Гечев направиха така, че преди да има валутен борд левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента българските граждани са манипулирани, си заслужава да продължи дебатът за еврото”, посочи финансовият министър и припомни, че страната ни е тръгнала към еврото в момента, в който се е присъединила към ЕС.

Влизането в чакалнята на еврозоната се отлага за юли

Нито една държава не е обедняла заради еврото. Напротив забелязва се рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави”, подчерта министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама