Контрера: До дни ще бъдат установени и задържани мъжете, които съблякоха момче в автобус

12:00, 22 фев 20 / Общество 25 2723 Topnovini

"Нашето общество трябва да проявява нулева търпимост спрямо подобни действия. За съжаление ни липсва цялостна дискусия по темата", това написа във Facebook председателят на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет и член на националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера.

Повод за думите му стана хулиганската проява в автобус 404. Случаят скандализира обществото, след като кадри от гаврата бяха разпространени в интернет.

СДВР, както и Столичен автотранспорт са уведомени за случая. 

Крадци съблякоха и обраха дете в автобус в София

"Безспорно вчерашният инцидент в автобус по линия 404 е проява на цинизъм с особена дързост. Жертвата е малолетен, който е бил нападнат от три по-възрастни лица. Безспорно и от видеозаписите,  срещу момчето е упражнено насилие, а нападателите са избягали след посегателството. Вчера, 21 февруари, около 19:20 ч. в задната част на автобуса три лица, с особена дързост и цинизъм, най-вероятно по хулигански подбуди, чрез принуда и насилие са съблекли и отнели дрехи на малолетно момче. Според информацията от вчера вечерта, а и от днес, мотивът е с футболен характер, на фенска основа според първоначалните данни – момчето е носело дрехи с емблемата на спортен клуб ЦСКА. То е състезател в спортния клуб", пише Контрера. 

"Инцидентът се е развил изключително бързо, а нападателите са избягали от автобуса като със сила са отворили третата врата. Шофьорът на автобуса е уведомил диспечерите, че има инцидент, сигналът в СДВР е от заместник-директора на 112-то училище. С пострадалото момче са разговаряли оперативни работници, разследването по териториална компетентност се води от 1-во РУ".

"Автобусът е снабден с видеокамери (фабрични за този модел и допълнително поставени за целите на тикет системата). Записите днес трябва да бъдат свалени от техник и предадени на разследващите. Шофьорът е дал обяснения в гараж „Дружба“ за инцидента, каквато е процедурата, и те също ще бъдат предоставени на разследващите".

"Налице е тежък инцидент с посегателство над малолетен. Случаите на грубо, цинично поведение в средствата на МГТ за съжаление се случват. Налице са инциденти, както с нападения над водачи, така и с нападения над пътници и контрольори. Имали сме случаи, в които шофьори са бити, нападани с ножове, ножици, имали сме случаи на нападения над пътници - включително посегателства над деца и жени на сексуална основа. Значителни са и посегателствата над автобуси и трамваи - чупене на стъкла, рязане на мехове, чупене на врати, изкъртване на седалки и т.н. Изграждането на видеонаблюдение спомага за подобряване на сигурността в автобусите, трамваите и тролеите, но не е панацея".

"Смятам, че в рамките на ден-два извършителите на нападението над 14-годишното момче ще бъдат установени и задържани. Нашето общество трябва да проявява нулева търпимост спрямо подобни действия. За съжаление ни липсва цялостна дискусия по темата, присещаме се за този обществен недъг само при подобни случаи и то, когато получат медиен отзвук", пише още той. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова също коментира случая във Facebook страницата си. 

"Камерите в автобус 404 са записали инцидента с тийнейджъра, който се е случил снощи около 19 ч между спирката на гара “Подуяне” и кръстовището за кв. “Редута”. Записите се свалят и се проверяват от екип на Първо районно управление на МВР. Изискала съм от директора на “Столичен автотранспорт” веднага да започне и вътрешна проверка на поведението на водача на автобуса", става ясно от публикацията на Фандъкова. 

"Във всички 400 нови автобуси на градския транспорт има монтирани камери. В момента камери се монтират във всички превозни средства на градски ятранспорт, като част от електронната система за таксуване и видеонаблюдение", уточни още тя. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 142 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.