Меркел благодари за солидарността след стрелбата в Ханау

13:00, 22 фев 20 / Свят 25 2633 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел благодари на европейските си колеги за солидарността след расистки мотивираното нападение в Ханау, предаде ДПА.

Хилядни почетоха жертвите от Ханау

"На първо място бих искала да благодаря на моите европейски колеги за изразената съпричастност към мен, а с това и към цяла Германия, във връзка с ужасяващите убийства в Ханау", каза Меркел след срещата на върха на ЕС в Брюксел, предава БТА.

"Другите държавни и правителствени ръководители дадоха ясно да се разбере, че има силна европейска солидарност в борбата с расизма, ксенофобията и десния тероризъм, както и в името на нашата демокрация, на нашите ценности и на защитата на достойнството на всеки човек", добави тя.

Официално: Българин е загинал при стрелбата в Ханау

В сряда вечерта 43-годишен германец застреля няколко души от чуждестранен произход в Ханау, както изглежда, воден от расистки подбуди. Той също така уби майка си и се самоуби.

Мъжът се е свързал с германската главна прокуратура през ноември 2019 г. Информация за това се появи по-рано през седмицата в различни германски медии, но в петък беше потвърдена от федералния прокурор Питър Франк, цитиран от TACC.

Според него убиецът се е обърнал към Главната прокуратура с официална жалба за някаква тайна организация, която „се внедрява в главите на хората“, „с цел да повлияе на случващото се в света“. По-конкретно, този текст не посочва ксенофобските възгледи на заявителя, добави Франк.

Стрелба по барове за наргиле в Германия, стрелецът пуснал запис срещу САЩ

Според разследването заподозреният е бил привърженик на различни конспиративни теории и е имал психични отклонения, както и мания за преследване, въпреки че стрелбата е извършена по расистки подбуди.

След тази жалба властите е трябвало да лишат екстремиста от правото да носи оръжие и да го разпитат, тъй като от жалбата е ставало ясно, че човекът е с психични отклонения, казаха германски политици.

След стрелбата в Ханау германският вътрешен министър Хорст Зеехофер настоя правилата за издаване на разрешително за притежаване на оръжие да бъдат затегнати. Според него хората, имащи оръжие, трябва ежегодно да минават на психотестове. 

"Ако разследването потвърди, че разрешителното на нападателя е могло да бъде иззето по-рано, тогава "настоящите правила трябва да бъдат променени", заяви Зеехофер по отношение на стрелбата, извършена от десен екстремист, страдащ от психично заболяване. 

"За издаването на разрешително трябва да се изисква медицинско свидетелство или друго надлежно потвърждение от лекаря, че човекът е здрав и не представлява опасност за обществото", каза той. В момента германското законодателство не изисква редовни медицински прегледи от собствениците на оръжия. Заявление за издаване на разрешително може да подаде всеки германски гражданин, който иска да се занимава със спорт в сферата на стрелбата, да ходи на лов или да колекционира оръжие.

Специална служба проверява всяко искане по отделно, като изисква данни от полицията и контраразузнаването. Ако документите докажат, че заявителят има алкохолна или наркотична зависимост, или психични проблеми, тогава разрешителното се отказва. Психопрегледът обаче, е задължителен само за лица под 25 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама