Срещу Емилиян Гебрев е имало 4 опита за убийство

17:16, 21 фев 20 25 2964 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийската градска прокуратура  повдигна задочни обвинения на трима руски граждани за опита за убийство на Емилиян Гебрев, сина му Христо, съобщиха от прокуратурата.

Тримата руснаци с обвинения са: Сергей Викторович Павлов /SERGEY VIKTOROVICH PAVLOV/, Сергей Вячеславович Федотов /SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV/ и Георги Горшков /GEORGI GORSHKOV/.

 

снимки: Прокуратура 

Москва обвини София, че отравя атмосферата на приятелство

В хода на разследването е установено, че посочените лица никога не са предприемали пътувания извън страната си под действителната им самоличност. През годините същите са ползвали различни международни паспорти с фалшива самоличност. За Сергей Викторович Павлов е установено, че е ползвал самоличността на лице с инициали С.В.Л. Сергей Вячеславович Федотов е ползвал и самоличността на лице с инициали Д.В.С. Георги Горшков е ползвал самоличността на лице с инициали Е.А.Г.

От прокуратурата уточняват, че понастоящем и тримата, привлечени като обвиняеми, живеят в Москва.

Разследващите са събрали данни и относно наличието на още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев - всичките предхождащи разследвания от СГП. Установено е, че два от тези опити са станали извън пределите на България, без Емилиян Гебрев да е заявявал за тяхното извършване.

От "Емко" заявиха в становище, че напредъкът в изясняването на конкретните извършители заслужава най-висока оценка. "Действията на българските разследващи и установените от тях досега факти и обстоятелства се потвърждават от многобройни външни източници, както официални, така и неформални. В същото време, твърденията на прокуратурата за някакви други опити за посегателство върху което и да е свързано с фирма ЕМКО лице категорично не отговарят на истината".

"Никога досега такива действия не е имало, нито са били споменавани от българските власти по какъвто и да е било повод", казват от "Емко" и посочват, че "хвърлянето на определено провокативни и неверни твърдения в публичното пространство е възможно да подсказва нечие желание следствието да бъде пренасочено в грешна посока.

"Който и да е източникът на подобни фалшиви твърдения той трябва да понесе своята отговорност. Опитите да се размиват резултатите от досегашното разследване, които са потвърдени и от външни източници не са нищо друго, освен стремеж към отклоняване на разследването от следите и зависимостите, които водят към високи нива на политическия, икономическия и обществения живот в България. Българската общественост трябва да знае, че вече съществуват достатъчно обосновани предположения за причастност и на български граждани към гореспоменатия опит за покушение от пролетта на 2015 г.", се казва още в съобщението, изпратено от "Емко".

Случаят „Гебрев“

Оръжейният бос Емилиян Гебрев беше отровен през април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в София. Няколко дни след това в болница със съмнение за отравяне бе приет и неговият син. Назначеното разследване обаче бе прекратено, докато на 11 октомври 2018 г. Гебрев изпраща до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров писмо, в което завява, че има основание да счита, че отровата, която е използвана за покушението срещу него "и която не бе напълно идентифицирана през 2015 г.", е от семейството на "Новичок" – веществото, с което се смята, че е отровен бившият офицер от руското военно разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал. Тогава разследването бе възобновено и се провежда съвместно с британските служби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама