Standard and Poor`s: Държавният дълг в света ще удари рекордните 53 трлн. долара

12:30, 21 фев 20 / Икономика 25 1208 Topnovini

Размерът на дълга, дължим от правителствата по света, ще нарасне до края на 2020 г. до рекордните 53 млрд. долара, като само в рамките на настоящата година правителствата ще заемат нови 8,1 трлн. долара, показва анализ на кредитната агенция Standard and Poor`s (S&P Global), предаде БТА.

Около 70% или 5,8 трлн. долара от суверенните брутни заеми ще бъде използвани за рефинансиране на падежи на дългосрочни задължения, докато останалите нови заеми за 2,3 трлн. долара ще струват 2,6% от глобалния БВП.

Standard and Poor`s също така посочи, че нарастването отразява по-високите нужди от заеми на най-големите държави, като САЩ с очакваните заеми за 3 трлн. долара и Япония с 1,75 млрд. долара ще останат далеч напред сред най-големите кредитополучатели в световен мащаб, формирайки почти 60% от общата сума.

"До края на 2020 година ние прогнозираме, че наличните търговски задължения на всички държави ще нараснат с 5% спрямо 2019 г., достигайки рекордните 53 млрд. долара, или с цели 30% повече в сравнение с 2015 година", отбелязаха анализаторите Карен Вартапетов и Роберто Сифон-Аревало от рейтинговата агенция.

След САЩ и Япония, Standard and Poor`s очаква Китай да емитира нови дълг за около 636 млрд. долара, следван от Италия, Бразилия и Франция, като всяка от тези държави се очаква да поеме нови задължения за 250 млрд. долара рамките на настоящата година.

Също така се очаква водещите 20 нововъзникващи икономики общо да емитират дълг за 1,62 трлн. долара през настоящата година, което ще е увеличение с 4% спрямо 2019-а и ще представлява исторически максимум.

"Увеличението в световен мащаб отразява по-високите потребности от заеми на най-големите държави емитенти, тъй като фискалната им позиция отслабва през 2020 година на фона на нестабилните глобални икономически перспективи“, се посочва в доклада на Standard and Poor`s, като се добавя, че прекалено ниските лихвени проценти също насърчават тенденцията на нарастване на държавния дълг.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 16 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.