Европа разшири черния списък с данъчните оазиси

21:54, 18 фев 20 25 2705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови четири държави са включени в списъка на ЕС на юрисдикциите, които не съдействат в областта на данъчното облагане, съобщиха от пресслужбата на ЕК. Той беше създаден през 2017 година след журналистически разкрития за схеми за укриване на данъци и финансови злоупотреби.

В забранителния документ досега бяха Оман, Тринидад и Тобаго, Самоа, островите Фиджи, Гуам, Вануату и Вирджинските острови. От днес в него вече са и Сейшелите, Каймановите острови, Панама и островната държава Палау.

„Списъкът на ЕС на юрисдикциите, които не съдействат в областта на данъчното облагане, е средство за постигането на осезаеми подобрения на прозрачността на данъчното облагане в света. Анализираните до момента национални данъчни режими са 95 — и повечето от тях вече удовлетворяват нашите стандарти за добро управление. Този процес доведе до премахването на над 120 нанасящи вреди данъчни режима в света, а десетки държави започнаха да прилагат стандарти за прозрачност на данъчното облагане. Очакванията на гражданското общество към нас са да осигурим адекватно облагане на най-богатите хора и дружества, поради което всяка юрисдикция, която им позволява да избягват задълженията си, трябва да си понесе последиците. Днешните решения са знак за сериозните намерения на ЕС в тази връзка“, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло  Джентилони.

При процеса на ЕС по изготвяне на списъци юрисдикциите се оценяват по три основни критерия — данъчна прозрачност, справедливо данъчно облагане и фактическа икономическа дейност, уточняват от ЕС. Тези, които не удовлетворяват нито един от тези критерии, са приканени да поемат ангажимент за отстраняване на слабостите в рамките на определен срок.

Следващото актуализиране на списъка на ЕС ще бъде през октомври 2020 г. До тогава ЕК и държавите членки ще продължават диалога с юрисдикциите, включени в списъка. Друг приоритет е да се наблюдават извадените от списъците държави, за да се проследи реалното прилагане на доброто управление в областта на данъчното облагане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама