Китайските ресторанти у нас губят клиенти заради коронавируса

19:35, 18 фев 20 25 2207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Епидемията в Китай удари ресторантьорския бизнес в редица страни. Клиентите избягват заведенията, предлагащи китайска кухня, заради страх да не се заразят с коронавируса (SARS-Co V-2). В австралийската столица Мелбърн например се стигна до затваряне на ресторанти заради резкия спад на посетителите – с 80%, съобщи CNN.

Каква е ситуацията в България? Проверка в няколко столични заведения показа, че собствениците им също отчитат отлив на клиенти. От края на януари все по-малко хора прекрачват прага на китайските ресторанти, съобщи bTV.

Намалява броят на заразените с коронавирус в Китай

„В един от тях за последния месец клиентите са намалели със 70 на 100“, казва Милка Матова, служител на заведението. За сметка на това въпросите към персонала се увеличават.„Клиентите ни питат дали има служители от заразената област в Китай, откъде се внасят продуктите, дали има внос от Китай. Във всички китайски ресторанти работата е спаднала. Сега работим по две сервитьорки, преди работехме по три“, разказва Матова.

Според нея обаче място за притеснение няма, тъй като всички продукти се купуват в България, а готвачите – сред които има и китайци, не са ходили в Китай от близо 5 години.

Въпреки това в последно време работата в кухнята е намаляла драстично.

Няма коронавирус в Стара Загора

Абсолютен отлив на хора обаче не се наблюдава. Част от хората продължават да си поръчват храна от китайски ресторанти, други пък, въпреки че имат известни опасения, не се отказват от любимите си ястия. „Страх ни е, ама сме прекалено гладни, за да се страхуваме“, споделя клиент на заведението.

Според психолога Десислава Георгиева страхът е естествен защитен механизъм. Той обаче може да бъде овладян чрез информираност: „Все пак това е нещо, което все още не е много добре изследвано, не знаем точно механизмите. Всяко нещо, което е неизвестно, буди страховете ни“.

Над 40 американци на круизния кораб край Япония са заразени с коронавируса

В Австралия, където има потвърдени 15 случая на заразени с опасния вирус, активисти започнаха кампания, подкрепяща местните китайски ресторанти. Тя е под надслов „Ще ям с теб“.

У нас няма потвърдени случаи на заразени с коронавируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама