България с по-добри мерки срещу коронавируса от много държави в ЕС

10:05, 19 фев 20 25 3032 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вътрешният министър Младен Маринов и здравният Кирил Ананиев бяха изслушани в парламента заради коронавируса. 

Те предоставиха информация за украинския гражданин в Стара Загора, за когото имаше съмнение за коронавирус. Той е 40-годишен музикант, здравно неосигурен и без общопрактикуващ лекар. Бил няколко месеца в Китай, като пристига у нас на Летище „София“, а след това остава под наблюдение в жилището си в Стара Загора. На 15 февруари обаче е хоспитализиран в болница заради висока температура. Резултатът от изследването за коронавирус обаче е отрицателен. Контакт той е имал само с братовчед си – също украински гражданин.

23-ма са изследвани досега за коронавирус у нас 

Ананиев обясни, че веднага щом здравните власти в Ухан обявиха, че има взрив от случаи на пневмония, Министерството на здравеопазването е предприело незабавни действия към прилагането на превантивни мерки. Сформирана е оперативна работна група, чиято цел е да координира дейностите по осигуряване на активна подготовка за недопускане на разпространяване на коронавируса в България. Проверяват се всички лица, идващи в България от засегнати територии.

За превенция от зараза с коронавирус до момента има осигурени 2600 броя респиратори, които са ситуирани в София, Варна, Пловдив и Бургас. Изготвени са препоръки и за лица, пътуващи от и до Китай. Определени са лечебни заведения за хоспитализация на лица, за които има съмнение, че са заразени, както и лаборатории за диагностика. Монтирани са термокамери на летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив. Лица с повишена телесна температура се изолират, снема им се епидемологичната експертиза и се насочват към хоспитализация. На всички здравни работници и служители на граничните пунктове са осигурени маски и ръкавици. Междувременно здравното министерство откри и телефонна линия - на тел. 02 807 87 57 гражданите могат да задават въпроси във връзка с епидемията.

Ние сме въвели мерки, които редица държави в ЕС още не са въвели – термокамери, телефон за връзка и т.н.“, заяви Ананиев.

Здравният министър обясни, че до момента са изследвани проби от 23 лица, завърнали се от Азия, и всички са с отрицателен резултат за коронавирус.

От своя страна, вътрешният министър Младен Маринов посочи, че са взети всички мерки за ограничаване на коронавируса на граничните пунктове и летищата. Извършват се всички нужни проверки и се изолират всички, за които се появи и дори малко съмнение, че са заразени с болестта.

До този момент няма регистриран случай на коронавирус у нас. Вчера двама души от Велико Търново бяха поставени под домашно наблюдение, след като се завърнаха от посещение в Китай, въпеки че не проявяват симптомите на болестта. Междувременно бяха изписани и двамата студенти, които в началото на февруари бяха транспортирани от Китай и настанени във ВМА. Според китайския посланик у нас се очаква пикът на заразата да бъде към края на февруари.

Симеонов се притеснява за границата с Турция

Притеснение заради коронавируса у нас изказа Валери Симеонов. Според него най-голямата заплаха от Азия в близост до България е летището в Истанбул. Той попита какви са мерките, които се взимат на граничните ни пунктове с Турция. От своя страна, Ананиев заяви, че РЗИ, които са на територията на граничните пунктове, са в наперекъснат конакт със здравните служби на съседните ни държави. Той подчерта, че случай на заразен с коронавирус на Балканите все още не е открит.

Преди дни от НФСБ настояха България да предприеме крайни мерки за защита на населението и икономиката си, в частност туризма, тъй като наличието на коронавирус би съсипало предстоящия туристически сезон и туризма като цяло за години напред. Партията настоява в Кризисния щаб към премиера спешно да бъдат обсъдени и приети мерки, както и да се разработи авариен план, включващ дори и крайни мерки срещу навлизането на вируса в България.

Намалява броят на заразените в света

Междувременно вчера стана ясно, че намалява броят на заразените с коронавирус в Китай. Местните власти съобщават за 1886 смъртни случая и смятат, че разпространението на вируса е поставено под контрол, като случаите на заболели от коронавирус извън провинция Хубей намаляват всеки ден. От Световната здравна организация обаче призоваха броят на новите случаи на заразени с вируса да бъде интерпретиран много внимателно и да не се прибързва.

По последни данни смъртните случаи от новия вирус са 1 800 души, а заразените надхвърлят 70 000. Извън континентален Китай са регистрирани около 780 инфекции в близо 30 държави. Тайван, Филипините, Хонконг и Япония съобщават за по един смъртен случай. Франция в събота обяви първия смъртен случай извън Азия. Все още няма потвърждение какъв е източникът на заразата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама