Ново 20: Имотите в Airbnb да плащат туристически данък

15:44, 18 фев 20 25 1785 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Сагата с регулацията на онлайн платформите за отдаване на апартаменти и стаи за гости под наем продължава. Оказа се, че приемането на промените в Закона за туризма миналата седмица, с които отпадна предложението да питаме съседите си преди да отдадем апартамента си под наем, не е краят на историята.

Нови промени, касаещи онлайн платформи за отдаване на имоти под наем като Airbnb и Booking, внесоха управляващите. Този път се предлага те да плащат туристически данък на общините. Така те ще трябва да се отчитат с между 0,40 и 0,80 лв. на нощувка, тъй като обектите са приравени на хотелите с една звезда.

Промените обаче не са внесени по обичайния ред – чрез законопроект с обществено обсъждане. Текстовете, касаещи Закона за местните данъци и такси, са „вмъкнати“ в преходните и заключителните разпоредби на друг закон – този за независимия финансов одит. Автори на промените са петима депутати от ГЕРБ начело с Менда Стоянова. Миналата седмица те бяха одобрени от бюджетната комисия и най-вероятно ще бъдат гласувани окончателно още тази седмица в парламента.

Припомняме, че в края на 2019 г. Менда Стоянова и Валери Симеонов вкараха предложение имотите в онлайн платформите като Airbnb и Booking да бъдат категоризирани. В крайна сметка това отпадна, но се реши те да се регистрират и да плащат патентен данък. А след това лансирана беше идеята да се забрани да се отдават стаи и апартаменти за краткосрочен престой, ако поне 50% от собствениците на жилища в сградата не са съгласни, но и това не беше прието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама