Всеки бездомник - с дом във Финландия

10:40, 17 фев 20 / Свят 25 2517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във Финландия намериха драстично решение на проблема с бездомните хора – страната гарантира и дава апартамент на всеки, който се нуждае от жилище.

Още през 2008 г. в страната беше гласуван закон с наименованието „Първо подслон“. Концепцията е много проста – всеки в страната има право на малък апартамент, дори и хората с ментални и финансови проблеми. От тогава бройката на бездомни хора драстично намалява.

Финландия дава отпуск и на двамата родители при раждане на дете

С годините финландските власти установили, че краткотрайни решения като осигуряване на временен подслон за бездомни, не вършат работа. За да бъде преборен проблема с бездомните, те трябва да могат да си стъпят на краката и да започнат работа, което без жилище не се получавало.

Местно НПО започнало да реновира стари жилища и да превръща временните подслони в индивидуални апартаменти, като в тях настанявали бездомни.

За последните 10 години инициативата „Първо подслон“ е създала 4600 жилища в цяла Финландия, превръщайки я в страната с най-нисък процент бездомни хора в Европа.

Инициативата не свършва само с дом – на всеки се полага помощ от социален работник, който да помогне в търсенето на работа, например.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама