Мюнхенските преговарящи учредиха Международен комитет по Либия

14:28, 16 фев 20 / Свят 25 2598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Участниците в международната среща за Либия в Мюнхен призоваха страните в конфликта да се придържат към примирието, предаде ТАСС.

"Участниците призоваха страните в Либия да подкрепят текущото примирие и да ускорят преговорите за постигане на постоянно прекратяване на огъня", се казва в изявление.

Започна Международната конференция за сигурност в Мюнхен

Освен това участниците в срещата в Мюнхен декларираха „ангажираност към решенията от Берлинската конференция на 19 януари 2020 г. относно Либия и непоколебимия си ангажимент за тяхното пълно прилагане, приветствайки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.“

Участниците обсъдиха също ситуацията около оръжейното ембарго по отношение на Либия, повториха намерението си да го наложат и приветстваха напредъка за по-ефективния му контрол.

На срещата в Мюнхен беше учреден и Международен комитет по Либия, който ще провежда редовни заседания.

"Участниците създадоха Международен комитет по Либия в подкрепа на решенията на Берлинската конференция. Комитетът ще провежда редовни срещи, председателствани от Организацията на обединените нации на ниво висши представители на страните в столиците на участващите държави. Това ще бъде заседание на работни групи на техническо ниво. Председателството ще се сменя на ротационен принцип. Първото ще бъде в Италия, след това в седалищата на Арабската лига и Европейския съюз“, се казва в документа.

Световните лидери няма да се включат във войната на Либия

Участниците приветстваха преговорите на експертната комисия по икономика на 6 януари в Тунис и на 9 и 10 февруари в Кайро, както и първото заседание на съвместната военна комисия в Женева на 5-8 февруари и следващото й заседание, което ще се проведе на 18 февруари.

Преговорите, на които ще бъде даден старт на политическия процес по въпросите за Либия, са насрочени за 26 февруари. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама