Общинските съветници в Каварна искат такса „отразяване” от местните журналисти

09:05, 15 фев 20 / Политика 25 3316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общински съветници от Каварна решиха единодушно местните журналисти да плащат такса „отразяване” за сесиите на Общинския съвет, съобщава Нова телевизия. 

Приетият правилник гласи: „Заснемането и излъчването на заседанията се извършва с разрешение на председателя на съвета и се заплаща по определена от наредба 3 тарифа".

„Репортери без граници“ призовава властите в България да спрат заплахите над журналисти

„Идеята е от 2007 г. Нашият бюджет е 17 000 000 лв. и е много трудно да подсигурим средства за него. Един от начините е местните данъци и такси да бъдат фиксирани. Имайте предвид, че таксите в общината не са пипани над 20 години. Това, че всички заседания на комисии и на Общинския съвет по закон са достъпни не означава, че са безплатни", коментира Красимир Кръстев, общински съветник и бивш председател на ОбС.

"Приемете го като административна услуга. Не я бъркайте със свободата на словото или достъпността. Заседанието на местния парламент е един продукт. Влагат се средства от общината за осветление, за отопление”, заяви още той. 

Той допълни, че наредбата ще бъде разгледана през март. „Ще определим каква ще бъде таксата. Няма нищо незаконно в това”, заключи Кръстев.

Темата коментира и Йордан Стоянов, председател на ОбС. „Мисля, че допуснахме грешка и подценихме текста на г-н Кръстев. С него се накърнява основното право на демокрацията. В този правилник има и други текстове. Има част, която гласи, че заседанията на Общинския съвет са открити и се предават на живо в интернет”, каза Стоянов.

„Правилникът се изработва от местния парламент. Решението е тяхно и като кмет трябва да го изпълня”, поясни Елена Балтаджиева, кмет на Община Каварна.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама