Докато нотариус ги раздели...

10:00, 19 фев 20 25 7338 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народни представители обсъждат възможно ли е да се развеждаме само пред нотариус и да не стигаме до съдебната зала. Идеята лансираха от БСП с мотив, че съдилищата трябва да се облекчат. Това обаче да бъде не задължение, а алтернатива. Предвижда се съдебните решения да останат като опция.

Човек и добре да живее се жени, а понякога се и развежда. Най- често в холивудските филми разводите са заради „несходство в характерите“. У нас обаче по закон дори не е нужно да посочваш защо искаш да счупиш брачните окови. Сватбите ни са шумни, а разводите тихомълком. Според психолога Иван Игов сред основните причини за разводите и изневерите са липсата на климат на доверие към партньора и на комуникация при сексуални проблеми.

Снимка: Pixabay

Сега дори и при взаимно съгласие за развод, двамата съпрузи трябва да се явят на съдебно заседание и да заявят, че не искат да са заедно. Производството се прекратява, ако единият не дойде и няма уважителна причина за това. В „ходенето по мъките“ двамата трябва да се разберат за родителските права и издръжката, за имотите и промяната на фамилното име.

Справка на сайта на най- натоварения съд в страната- Софийския районен показва, че при развод по взаимно съгласие се дължи такса от 40 лева. Минималната тарифа за прекратяването на брак, която получават адвокатите е 400 лева, а с искова молба- 600 лева. Ако делото продължи повече от две съдебни заседания, на адвокатите се плаща допълнително. Решение може да се очаква за няколко месеца.

Не е ясно обаче колко пари ще ни вземат нотариусите, ако решим да не влизаме в съда. Дори да си изберем тази опция надали адвокатите ще бъдат изключени от процедурата. Така че може да стигнем до вариант да плащаме и на нотариус, и на адвокат. Дори и намесата на нотариуса да ускори развода, доколко ще бъде защитен интересът ни. Възможен е сценарий да постигнем лош, но бърз развод.

Последното проучване на „Marriage Foundation” отчита спад на разводите в Европа. България е сред страните с най- малко разводи. Според последните данни на НСИ през 2018 г. браковете са повече от разводите. 28 961 са сключените бракове, за сметка на 10 596 разводи. В София и Пловдив най- много двойки са решили да се разведат. Най- често мъжете и жените се развеждат на възраст 40-49 години. При по- голямата част от тях разводът е първи.

Българинът изобщо не изглежда стресиран от евентуален развод, взимайки предвид данните от изследване на „Тренд“- 52% не се притесняват да се разведат или да се разделят с партньора си, такива опасение имат едва 7%.

Разводът пред нотариус е най- популярен във Франция, където ако двама души искат да се разведат по взаимно съгласие заедно с адвокатите си подписват споразумение пред нотариуса. Цялата процедура трае около 40 дни. Обръщат се към съда, ако имат дете. В Испания нотариус може да развежда, ако е по взаимно съгласие и семейството няма малолетни деца. Това е приложимо и при брак между лица от един и същи пол. Финалното решение се взема не от съда, а от съдебен секретар. Съставя се нотариален акт, но съпрузите трябва да са придружени от адвокати. В Латвия също нотариус може да прекрати брака, ако съпрузите са се разбрали писмено за родителските права, издръжката и имуществото. Ако няма споразумение, решава съдът.

Искаме ли да сме европейци и в това отношение е коментирано в юридическите среди нееднократно. От Висшия адвокатски съвет намират идеята за „абсолютно неприемлива и несъвместима с основни принципи на гражданския процес у нас“. Адвокатите ще се срещнат с Нотариалната камара, за да обсъдят въпроса.

От опозицията посъбудиха юристите с предложението за нотариусите, но нямат текст черно на бяло. Очакваме да разберем ще си харесат ли европейския модел или ще предложат български вариант. И разбира се, да чуем тежката дума на управляващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама