Докато нотариус ги раздели...

10:00, 19 фев 20 / Коментари 25 5405 Биляна Иванова

Народни представители обсъждат възможно ли е да се развеждаме само пред нотариус и да не стигаме до съдебната зала. Идеята лансираха от БСП с мотив, че съдилищата трябва да се облекчат. Това обаче да бъде не задължение, а алтернатива. Предвижда се съдебните решения да останат като опция.

Човек и добре да живее се жени, а понякога се и развежда. Най- често в холивудските филми разводите са заради „несходство в характерите“. У нас обаче по закон дори не е нужно да посочваш защо искаш да счупиш брачните окови. Сватбите ни са шумни, а разводите тихомълком. Според психолога Иван Игов сред основните причини за разводите и изневерите са липсата на климат на доверие към партньора и на комуникация при сексуални проблеми.

Снимка: Pixabay

Сега дори и при взаимно съгласие за развод, двамата съпрузи трябва да се явят на съдебно заседание и да заявят, че не искат да са заедно. Производството се прекратява, ако единият не дойде и няма уважителна причина за това. В „ходенето по мъките“ двамата трябва да се разберат за родителските права и издръжката, за имотите и промяната на фамилното име.

Справка на сайта на най- натоварения съд в страната- Софийския районен показва, че при развод по взаимно съгласие се дължи такса от 40 лева. Минималната тарифа за прекратяването на брак, която получават адвокатите е 400 лева, а с искова молба- 600 лева. Ако делото продължи повече от две съдебни заседания, на адвокатите се плаща допълнително. Решение може да се очаква за няколко месеца.

Не е ясно обаче колко пари ще ни вземат нотариусите, ако решим да не влизаме в съда. Дори да си изберем тази опция надали адвокатите ще бъдат изключени от процедурата. Така че може да стигнем до вариант да плащаме и на нотариус, и на адвокат. Дори и намесата на нотариуса да ускори развода, доколко ще бъде защитен интересът ни. Възможен е сценарий да постигнем лош, но бърз развод.

Последното проучване на „Marriage Foundation” отчита спад на разводите в Европа. България е сред страните с най- малко разводи. Според последните данни на НСИ през 2018 г. браковете са повече от разводите. 28 961 са сключените бракове, за сметка на 10 596 разводи. В София и Пловдив най- много двойки са решили да се разведат. Най- често мъжете и жените се развеждат на възраст 40-49 години. При по- голямата част от тях разводът е първи.

Българинът изобщо не изглежда стресиран от евентуален развод, взимайки предвид данните от изследване на „Тренд“- 52% не се притесняват да се разведат или да се разделят с партньора си, такива опасение имат едва 7%.

Разводът пред нотариус е най- популярен във Франция, където ако двама души искат да се разведат по взаимно съгласие заедно с адвокатите си подписват споразумение пред нотариуса. Цялата процедура трае около 40 дни. Обръщат се към съда, ако имат дете. В Испания нотариус може да развежда, ако е по взаимно съгласие и семейството няма малолетни деца. Това е приложимо и при брак между лица от един и същи пол. Финалното решение се взема не от съда, а от съдебен секретар. Съставя се нотариален акт, но съпрузите трябва да са придружени от адвокати. В Латвия също нотариус може да прекрати брака, ако съпрузите са се разбрали писмено за родителските права, издръжката и имуществото. Ако няма споразумение, решава съдът.

Искаме ли да сме европейци и в това отношение е коментирано в юридическите среди нееднократно. От Висшия адвокатски съвет намират идеята за „абсолютно неприемлива и несъвместима с основни принципи на гражданския процес у нас“. Адвокатите ще се срещнат с Нотариалната камара, за да обсъдят въпроса.

От опозицията посъбудиха юристите с предложението за нотариусите, но нямат текст черно на бяло. Очакваме да разберем ще си харесат ли европейския модел или ще предложат български вариант. И разбира се, да чуем тежката дума на управляващите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани