Все повече незаконни сметища в Англия заради организирани банди

18:25, 13 фев 20 / Свят 25 1065 Topnovini
1

Организираните престъпни банди имат голямо участие в непрекъснатото нарастване на случаите с незаконни сметища в цяла Англия, съобщи Би Би Си.

Според експерти фалшивите компании наемат сгради, за да изхвърлят отпадъците на клиентите, което струва на местните власти почти 60 милиона паунда разходи за почистване от 2012 г.

Португалия ще взима спешни мерки срещу чуждестранния боклук

Части от Лондон и Манчестър са най-силно засегнати от нарастващата "криза" с незаконните услуги за извозване на отпадъци. Правителството казва, че ръстът на инцидентите може да се намали с по-добро регистриране.

Ръководителят на политиката на Countryside Alliance Сара Лий заяви, че са необходими по-строги присъди за справяне с кризата. „Сега налице са фалшиви компании за отпадъци, които наемат сгради, изхвърлят отпадъци в тях, след което изчезват и оставят на собствениците на земи да изхвърлят отпадъците с огромна цена за тях“, заяви тя.  

Бандите се представят за легитимни фирми за изхвърляне на отпадъци, рекламирайки услугите си в интернет срещу заплащане, добави тя.

Отделът за споделяне на данни на Би Би Си откри, че миналата година съветите са се изправили пред сметки за общо 12,8 милиона паунда, за да изчистят повече от 36 200 големи незаконни бунища. Това представлявало повече от една пета от общите разходи за разчистване на бунищата.

Националният съюз на фермерите (NFU) заяви, че новите цифри подчертават „кошмарната“ ситуация, която продължава да „излиза стремглаво извън контрол“.

От съюза казват, че престъпниците използват инструменти за разбиване на ключалки и катинари, за влизат в частни имоти и струпат там огромни количества отпадъци, почистването на които може да струва стотици хиляди паунда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани