Валери Симеонов с крачка назад: ВЕЦ-ове в защитени територии няма да продължат да работят

15:45, 13 фев 20 / Политика 25 1837 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов оттегли предложението си за промяна в закона, с което се планираше малките водноелектрически централи в защитени територии, да подновят правото за водоползване от реките.

Допреди месеци 43 малки ВЕЦ-ове, които са отговаряли на всички изисквания на евродиректива и на българското законодателство, са работили. 10-годишният им срок за работа обаче е изтекъл, с това разрешителното им е прекратено и не е възстановено. Това обясни като мотив за внесената поправка в закона за безопасно използване на ядрената енергия лидерът на НФСБ Валери Симеонов, цитиран от БНР:

„Вярно. Те са в защитени зони, но те са изпълнили всички изисквания, които са били заложени по съответните закони. Така, не ми харесва, ние да извършим една екзекуция“.

Т. нар. екзекуция засяга, по думите на Симеонов, вложени инвестиции, човешки съдби. Оттеглянето на предложението си Валери Симеонов обясни с появилото се обществено недоволство и свалена подкрепа, която първоначално е била от всички парламентарни групи. „Силно изопачават истината по този въпрос“, посочи той.

От БСП изразиха съгласие с оттеглянето на предложението, макар да признаха, че в така създалата се ситуация решението на Симеонов е правилно. Депутатът Атанас Костадинов призова за бъдещи дискусии по въпроса с малките ВЕЦ-ове:

„Единственото място за съжаление в Европа се противопоставят екологията на развитието е България все още“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама