Седем от митничарите на „Калотина“ остава в ареста

17:07, 13 фев 20 / Крими 25 1441 Topnovini
1

 

Апелативният специализиран съд отказа да пусне от ареста седем от митничарите, задържани на "Калотина", и обвинени за участие в група за подкупи, съобщи „24 часа“.

След близо 4-часово заседание апелативните съдии решиха митничарите да останат зад решетките. От доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че задържаните са съпричастни към престъпленията, в които са уличени, е един от мотивите. Другият е, че ако бъдат пуснати на свобода, има риск да извършат друго престъпление, например да повлияят на свидетелите.

Седемте митничари остават в ареста

Освен турски, сръбски и български шофьори, показания по делото дали и митничари, които не са сред задържаните. Те обяснили каква е била схемата на работа. 

Шефът на пункта на "Калотина" Райчо Алексиев е обвинен като ръководител на групата за подкупи, а Радостин Койчев, Стоян Стоянов, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов като участници в нея.

Адвокатите им представиха куп удостоверения за квалификация на митничарите и благодарствени писма за работата им през годините. Те твърдят, че от показанията на свидетелите не ставало ясно кой точно какви пари е поискал и взел.

Според прокуратурата митническите инспектори са вземали пари от шофьорите, за да не ги проверяват щателно или да им "спестят" такси. После те се отчитали на началниците на смени, които правели отчисления за шефа.

За една смяна се изкарвали между 800 и 1000 евро от коли и между 1000 и 1200 евро от камиони, оповести преди дни държавното обвинение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани