ЕС е създал работна експертна група с Китай за коронавируса

17:40, 13 фев 20 25 2060 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕС е създал работна експертна група с Китай за борба срещу коронавируса, това съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду след днешната извънредна среща на здравните министри от общността в Брюксел, предаде БНР. 

„Ние сформирахме експертна група с Китай, така че да има по-тясно сътрудничество и бърз обмен на информация на всички нива, така че да можем да наблюдаваме ситуацията. Така оказваме подкрепа на Китай, който наистина се опитва да ограничи разпространението на вируса. Само така можем да действаме ефективно на национално и европейско ниво“, коментира еврокомисарят.

Китайският посланик у нас: Пикът на коронавируса ще бъде в средата или края на февруари

Министрите подчертаха, че засега случаите в Европа са малко, но призоваха за бдителност и засилване на координацията между страните-членки. 

„Вирусите не зачитат границите. В този смисъл страните-членки на ЕС трябва да работят заедно и в координация, за да могат да се изправят срещу това предизвикателство. Днес ние ще обсъдим нивото на подготовка и координация между тях. Въпреки че потвърдените случаи са сравнително малко, ние трябва да останем бдителни и да действаме координирано“, каза още тя.

Общият брой на заболелите в ЕС досега е над 30. Заради коронавируса беше активиран механизмът на Общността за гражданска защита, като Европейската комисия изпрати два самолета до китайския град Ухан и околностите му, с които да бъдат репатрирани европейските граждани.

Кристалина Георгиева: Китайската икономика ще се възстанови бързо и ефективно

Вчера председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер определи срещата на министрите като "твърде закъсняла". Той припомни, че няма общ подход към идващите хора извън ЕС, които са били в Китай през последните месеци.

"В Италия има забрана, а в Германия - не и няма проблем да се мине от летището в Милано към Мюнхен", подчерта той и припомни определението на Световната здравна организация, че вирусът е международна заплаха за човешкия живот.

Междувременно броят на жертвите на новия коронавирус в провинция Хубей се увеличи с 242 души. Така починалите в Китай станаха най-малко 1355, съобщиха днес местните власти, цитирани от Франс прес. Има 14 840 нови случая на заразени в тази централна провинция, огнище на епидемията от вирусна пневмония, с което общият брой на заболелите достигна близо 60 000.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама