Канадски учени откриха нов вид тиранозавър

18:31, 11 фев 20 / Култура и наука 25 1313 Topnovini
1

Останки на нов вид тиранозавър бяха открити в Канада, съобщи АФП. Динозавърът е по-стар „братовчед“ на Тиранозавър рекс (Т-рекс), който обитавал Северна Америка преди 80 млн. години.

Учените са му дали името „Жътваря на смъртта“ (Thanatotheristes degrootorum), защото тиранозавърът бил на върха на хранителната верига и имал ръст около 8 м.

Според канадските изследователи месоядния гигант е най-старият член на семейството на Т-рекс, познат в Северна Америка. Те смятат, че той е живял преди около 79 млн. години, докато Т-рекс, обезсмъртен от Стивън Спилбърг в „Джурасик парк“, обитавал Северна Америка преди около 66 млн. години.

За пръв път от 50 години в Канада е открит нов вид тиранозавър. „Жътварят на смъртта“ или Танатос, както гальовно го наричат учените, имал издължена муцуна като по-примитивните тиранозаври, живели в южните райони на Северна Америка. Според изследователите различията в черепите на тиранозаврите в зависимост от районите, които обитавали, е свързана с различната им храна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани