Съдът пусна под домашен арест двама от престъпната група на Божков

17:35, 11 фев 20 / Крими 25 1470 Topnovini
1

Специализираният наказателен съд освободи от ареста Пламен Георгиев и Тодор Марков, сочени от прокуратурата за част от престъпната група на бизнесмена Васил Божков. Според съда няма риск те да се укрият, а рискът да извършат ново престъпление е занижен и затова реши те да останат под домашен арест.

Акцент на деня: Рисковете на професията

Двамата членове на Комисията по хазарта бяха задържани по-рано днес, а държавното обвинение поиска спрямо тях да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Срещу тях са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление и участие в ОПГ.

Пламен Георгиев е бил член на регулаторния орган по времето, когато той е оглавяван от Огнемир Митев, който също е сред задържаните. Тодор Марков пък е началник на отдел "Контролна дейност" - пост, който заема от 2019 година.

Медии на прицел: Скриха ли bTV и "Дневник" информация за Божков?

Според защитата обаче от 2014 г. до 2019 г. Тодор Марков е бил на длъжност "младши експерт" и като такъв е изпълнявал по-скоро деловодни функции, като по никакъв начин не е могъл да влияе върху работата на Комисията по хазарта. Пред съда самият той заяви, че не познава Васил Божков и приближените му. "Тези лица нито съм ги виждал, нито ги познавам, нито някой някога се е свързвал с мен", каза той на съдията.

На обратното мнение бе обвинението, според което Марков се е издигнал до началник на отдел именно благодарение на контактите си с Божков.

"Ние нямаме абсолютно никаква вина за всичко това, което се случва в държавята", каза още Марков в последната си дума пред съда. Защитата на Пламен Георгиев пък подчерта, че той е единственият обвиняем, задържан след като сам и доброволно се е явил пред разследващите органи. Самият той заяви пред съда, че за времето, в което е бил част от Комисията, са извършени множество проверки на работата й от Министерството на финансите, без констатирани нарушения.

В съдебната зала стана ясно, че той има и очно заболяване, заради което е получил намалена трудоспособност от ТЕЛК.

Според данни на прокуратурата до този момент са повдигнати обвинения на общо 8 души, включително и на сочения за ръководител на групата Васил Божков, чиито документи за екстрадиция от ОАЕ се подготвят. До момента са разпитани 25 свидетели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани