Съдът пусна под домашен арест двама от престъпната група на Божков

17:35, 11 фев 20 25 2358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираният наказателен съд освободи от ареста Пламен Георгиев и Тодор Марков, сочени от прокуратурата за част от престъпната група на бизнесмена Васил Божков. Според съда няма риск те да се укрият, а рискът да извършат ново престъпление е занижен и затова реши те да останат под домашен арест.

Акцент на деня: Рисковете на професията

Двамата членове на Комисията по хазарта бяха задържани по-рано днес, а държавното обвинение поиска спрямо тях да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Срещу тях са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление и участие в ОПГ.

Пламен Георгиев е бил член на регулаторния орган по времето, когато той е оглавяван от Огнемир Митев, който също е сред задържаните. Тодор Марков пък е началник на отдел "Контролна дейност" - пост, който заема от 2019 година.

Медии на прицел: Скриха ли bTV и "Дневник" информация за Божков?

Според защитата обаче от 2014 г. до 2019 г. Тодор Марков е бил на длъжност "младши експерт" и като такъв е изпълнявал по-скоро деловодни функции, като по никакъв начин не е могъл да влияе върху работата на Комисията по хазарта. Пред съда самият той заяви, че не познава Васил Божков и приближените му. "Тези лица нито съм ги виждал, нито ги познавам, нито някой някога се е свързвал с мен", каза той на съдията.

На обратното мнение бе обвинението, според което Марков се е издигнал до началник на отдел именно благодарение на контактите си с Божков.

"Ние нямаме абсолютно никаква вина за всичко това, което се случва в държавята", каза още Марков в последната си дума пред съда. Защитата на Пламен Георгиев пък подчерта, че той е единственият обвиняем, задържан след като сам и доброволно се е явил пред разследващите органи. Самият той заяви пред съда, че за времето, в което е бил част от Комисията, са извършени множество проверки на работата й от Министерството на финансите, без констатирани нарушения.

В съдебната зала стана ясно, че той има и очно заболяване, заради което е получил намалена трудоспособност от ТЕЛК.

Според данни на прокуратурата до този момент са повдигнати обвинения на общо 8 души, включително и на сочения за ръководител на групата Васил Божков, чиито документи за екстрадиция от ОАЕ се подготвят. До момента са разпитани 25 свидетели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама