Съдът отказа да касира изборите за кмет на София

14:40, 11 фев 20 / Политика 25 2567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изборът за кмет на София няма да бъде касиран - това е решил Административният съд София-град (АССГ), отхвърляйки жалбата на Мая Манолова срещу избора на Йорданка Фандъкова на балотажа между двете, проведен на 3 ноември 2019 г.

Това съобщи правният сайт Лекс.бг. 

В решението си съдът заявява, че оплакването на Манолова за неправилно отчитане на бюлетините в определени секции е неоснователно. Той изследва в детайли процеса по преброяване на гласовете, съставяне на протоколите и въвеждането на данните в системата на „Информационно обслужване“ и не открива нарушение.

Според жалбата на Манолова и екипа й са допуснати съществени нарушения на изборния процес, които са довели до опорочаване волята на избирателя.

"Съдът следва да установи такива нарушения, при недопускането на които би се достигнало до различен правен резултат, респ. спечелване на избора от различен кандидат. Преценката за законосъобразността на избора като избирателен процес следва да изхожда от наличието на правото на глас и упражняването му, съобразно закона. Нарушението на изборния процес следва да доведе до недействителност на избора, което би определило същото като съществено. Такива са само тези нарушения, които ако не бяха допуснати получения изборен резултат би бил различен от приетия в оспорваното решение на ОИК", напомня съдия Галин Несторов в решението си.

Той изтъква, че избирателните комисии се съставят от партиите и коалициите, които имат евродепутати след постигане на съгласие. И завява, че този начин на съставяне и назначаване на ОИК и СИК е гаранция за прозрачност и законност в работата им по провеждане на изборите.

"Протоколите, които съставят назначените СИК., в които установяват резултатите от гласуването чрез преброяване за съответния вид избор, са в три идентични екземпляра изработени на трипластова индигирана хартия (чл. 432, ал. 3 ИК) и когато в тях няма отразени постъпили в изборния ден жалби и сигнали и взетите по тях решения, няма описани подадени заявления или възражения, няма забележки, няма отразени и приложени особени мнения, няма съставяни и приложени протоколи по чл. 438, ал. 3 от ИК, то следва да се приеме, че при произвеждане на избора не са допуснати нарушения", пише още в решението.

 

В него се подчертава, че оспорването на протоколите става за конкретни секции, каквито и бяха посочени от Манолова. В резултат обаче съдът е открил производство единствено относно протоколите, за които са подадени конкретни данни. Според съдията по делото обаче поправките в протоколите (разликите между документите, получени от застъпници в изборния ден и окончателните протоколи, предадеди в ЦИК - б.р.) са „отстраняване на очевидни фактически грешки“, което може да се извърши и след обявяване на резултата от избора в дадена секционна комисия.

"По аргумент на по-силното основание от чл. 441, ал. 5 ИК съгласно който неподписването на протокола от член на СИК не го прави недействителен, неполагането на подписи от всички членове на СИК до някои от поправките в съответния протокол, дори и на по-малко от трима от членовете ѝ по чл. 444, ал. 1 ИК, не обосноват извод за недействителност на протокола. Съответно, наличието на поправки, подписано от част от състава на комисията и дори при липса на подпис не води до наличие на основание за квалифициране на протокола като недействителен", завява съдията от АССГ.

Едно от оплакванията на Манолова пред съда бе за преброяването на недействителните бюлетини. Съдът не се съгласява, а и според него броят на установените недействителни бюлетини "за загубилия кандидат Мая Манолова са малко над 900, като дори да се приеме, че всички те са действителни, то броят им е незначително малък в сравнение с разликата в изборния резултат от над 20 000 гласа и няма как да го промени"

Що се отнася до подадените сигнали за белязване на бюлетини, за купуване на гласове, организиран и контролиран вот и т.н. съдът обяснява, че липсват данни по делото за образувани досъдебни производства и за реакцията на съответните органи.

"При липсата на доказателства за действително масово купуване на гласове в изброените СИК съдът не намира, че е възможно да се установи такова опорочаване на подадени действителни бюлетини за спечелилия кандидат, което да преодолее разлика от над 20 000 гласа", става ясно още от цитираното решение по делото.

Очаква се Мая Манолова да обжалва акта на Софийския административен съд на следваща инстанция - Върховния административен съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама