"Топлофикация София" отново длъжница на "Булгаргаз"

12:28, 11 фев 20 / Икономика 25 1168 Topnovini
1
2

"Топлофикация София" отново е длъжница на "Булгаргаз". Задълженията й към момента са  близо 200 милиона лева, а срокът е  последната година и половина. Това каза директорът на софийския ТЕЦ Александър Александров.

"Топлофикация София" с първи самостоятелен търг на енергийната борса

Същевременно събираемостта от абонатите е приблизително 97%.

Столичната "Топлофикация" и "Булгартрансгаз" обявиха, че ТЕЦ-ът официално е регистриран на енергийната борса и вече е търгувал газ от нея.

“Oт миналата седмица „Топлофикация“ е ползвател на мрежата на „Булгартрансгаз“ и ползвател на газовия хъб "Балкан“, съобщи изпълнителният директор на обществения газопреносен доставчик Владимир Малинов. За няколко дни са реализирани две сделки по закупуване на газ.

На 10 февруари „Топлофикация София“ е закупила количество от 1000 мегаватчаса.

"Същото количество ще бъде закупувано до края на седмицата всеки ден", обясни изпълнителният директор Александър Александров.

През месец март ТЕЦ-ът планира да закупи количество от 100 000 мегаватчаса. Следващите месеци плановете са да се увеличават обемите “синьо гориво“.

Настоящите обвързващи договори на „Топлофикация“ с „Булгаргаз“ изтичат в края на годината. "Очаква се най-късно до началото на следващата година половината от потребявания газ „Топлофикация“ да си го набавя от газовата борса", уточни още Александър Александров.

На въпрос за натрупаните задължения и как смятат да осигуряват средства за борсата, директорът на „Топлофикация“ заяви, че и към момента обслужват коректно договорените разсрочени плащания към „Булгаргаз“, съобщава БГНЕС.

Миналият месец към компанията са преведени 54 млн. лева, което на практика е фактурата за декември. „Нямаме притеснения, че до средата на годината задълженията ще бъдат покрити“, уверява Александров. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани