Кирилов има 7 дни да представи доказателства за уволнение на Миталов

11:30, 11 фев 20 25 3623 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Съдийската колегия на ВСС даде 7-дневен срок на правосъдния министър Данаил Кирилов да отстрани недостатъците в предложението за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов, предаде БГНЕС. Искането си Кирилов мотивира с допуснати от Миталов закононарушения и със забраната му да влиза в САЩ. 

снимка: БГНЕС 

На влизане за заседанието на Съдийската колегия председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира, че преди да се вземе решение за уволнението на Миталов, трябва да бъде изяснено следното: "Кои са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения; кои конкретни действия, репспективно бездействия, кога са извършени, по кое конкретно дело“.

Малко по-късно Данаил Кирилов увери, че ще представи уточнения към искането си за уволнение на Миталов. Според министъра доказателствата, че престижът на съдебната власт е уронен, били публично известни. 

Междувременно стана ясно, че Андон Миталов се е върнал на работа в спецсъда. Той беше излязъл в болничен в разгара на скандала през миналата седмица. 

Акцент на деня: Болен ми лежи съдия Миталов

По-рано председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писма до главния прокурор и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация от тях по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ, съобщиха от ВКС.

В писмото до главния прокурор се казва:

„Напомням Ви, че с писмо Ви помолих да ме уведомите дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване. Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни“. Панов е поискал информация и за постъпвали сигнали и жалби срещу Миталов.

Правосъдният министър предлага да освободят Миталов от длъжност

В писмото до председателя на КПКОНПИ се казва:

„Напомням Ви, че с писмо Ви помолих да ме уведомите дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод.“

И в двете писма се посочва, че до днес - 11.02.2020 г., във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06.02.2020 г., а поисканата информация е необходима спешно с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама