Руският посланик: Изненадан съм от решението на САЩ за Миталов

14:08, 10 фев 20 / Политика 25 352 Topnovini
1

Руският посланик у нас Анатолий Макаров заяви, че е изненадан от решението на САЩ за съдя Миталов, предаде БГНЕС.

Той посочи, че не познава съдия Андон Миталов, който получи забрана за посещение на САЩ заради корупция, и не е наясно с мотивите за отказа на американските власти. Той предположи, че Миталов ще има възможност да защити честта и професионалната си репутация и допълни, че освен САЩ има много други държави, в които може да се пътува.

На въпрос дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и Америка, той заяви категорично, че не се намираме в състояние на война и Русия не воюва с никого за територията на България, а Черно море е „море на дружбата”. Единственото, към което Москва се стреми, е да осъществява тук свои проекти, които са икономически изгодни и за двете страни, както правят това и САЩ, добави той.

Относно възможността за осъществяване на посещение на президента Владимир Путин и на министъра на външните работи Сергей Лавров в България, посланик Макаров обясни, че руският президент е посетил страната за последно през 2008 г. и вероятно е дошло време да бъде осъществена още една негова визита тук. Той подчерта, обаче, че подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл.

Относно евентуално посещение на Лавров, Макаров каза, че такава възможност се обсъжда.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани