КАТ ще спира от движение колите, замърсяващи въздуха в София

12:42, 10 фев 20 25 2249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От сряда в София започват масирани съвместни проверки на КАТ и Столичния инспекторат за автомобили, които замърсяват въздуха. Проверките ще се правят на пътя посредством газ анализаторите, които преди повече от година общината купи и предостави на КАТ. Досега уредите се използваха само в пунктовете на Пътна полиция. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на нова спортна зала в 176-о училище в Негован, съобщи „24 часа“.

Ще се проверява техническата изправност на очистващата инсталация не само на автомобили, но и на камиони. Целта е да не се допуска коли, които не са в изправност, да се движат по улиците и да замърсяват въздуха. Днес в много райони на града има съвместни проверки на инспектората и полицията за нерегламентирано горене на отпадъци“, обясни Фандъкова.

Oтново опасно мръсен въздух в София, но без зелен билет

Освен нова спортна зала с трибуни, училището в Негован е със санирана сграда и обновен двор. Инвестицията е за 1,4 млн. лв. Очаква се то да пести 50% от досегашните годишни разходи за отопление, тъй като е преминало от отопление на нафта на такова с пелети. Средно годишно така ще се пестят и по 70 тона вредни емисии.

“Негован е сред населените места, включени в първия етап на програмата ни за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на домакинствата с нови екологични уреди. Надявам се повече хора да се включат и да подменят старите си уреди. Трябва всички да положим усилие и да се придвижваме по по-екологичен начин и да не се отопляваме със замърсяващи горива”, призова Фандъкова.

Все повече българи купуват нови коли

Днес тя ще изпрати и писмо до Министерския съвет, с което София ще кандидатства по националната програма за строителство на образователна инфраструктура. Общината е готова с проекти за 9 детски градини и 3 училищни сгради на стойност 40 млн. лв.

Четири от детските градини, които искаме да построим, са в райони с кметове, които не са от ГЕРБ. Възмутително е да разделяш хората, защото и тук, в Негован, и в “Лозенец” живеят софиянци, които си плащат данъците. Крайно време е това делене да спре и районните кметове да се насочат към работа и подготовка на проекти, за да може да се справяме с проблемите на града”, заяви Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама