Бурята Киара уби човек в Швеция

14:20, 10 фев 20 / Свят 25 1858 Topnovini
1
2
3
4
5

Силните пориви на вятъра, дошли от Германия с бурята Сабине, оставиха днес без ток близо 100 000 потребители в Чехия, информираха операторите на националните енергийни мрежи ЧЕЗ и Е.ОН, цитирани от ТАСС.

Най-трудна е ситуацията в Централна Чехия, където около 37 000 души са без електричество. На много места са повредени високоволтови далекопроводи.

Пострадали са стотици подстанции. Ранен е шофьор, върху чиято кола е паднало дърво.

Бурята Киара причини сериозни наводнения и нанесе тежки материални щети във Великобритания. Отменени бяха стотици полети, транспортът беше парализиран. Стотици полети са отменени и в Германия, хиляди домакинства продължават да бъдат без електричество, предава БТА.

Бурята остави без ток близо 130 000 домакинства във Франция. Скоростта на вятъра през нощта достигна почти 140 километра в час.

Въпреки силното вълнение в Ламанша, движенито на фериботите между Дувър и Кале е възобновено. Бретан и Нормандия са сред най-засегнати от бурята райони във Франция.

Ураганни ветрове със скорост от 160 км/ч свалиха покриви на сгради и прекъснаха електрозахранването в много населени места във Великобритания. Наводнения доведоха до евакуацията на стотици хиляди домове. Отменени бяха много полети най-вече от двете основни лондонски летища "Хийтроу" и "Гетуик".

Отмениха полети във Великобритания и Германия заради бурята Киара

Макар и бурята вече да утихна, остават сериозни проблеми за жп и автомобилния транспорт, тъй като много линии и пътища са непроходими.

В Германия няма движение на влаковете по основните линии тази сутрин. Обявеният код "червено" продължава да е в сила за южната част на страната. Един от най-силно засегнатите градове е Мюнхен. Говорител на летището в града съобщи, че над 420 полета са отменени. Близо 150 полета бяха анулирани на летищата в Дюселдорф и Кьолн.

Британските метеоролози предупредиха, че сега се задава студена вълна и се очаква днес и утре по-голямата част от Британските острови да бъде покрита със снежна покривка от около 20 см.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.