Ердоган: „Мирният план“ на Тръмп за Близкия изток е празна мечта

15:47, 09 фев 20 / Свят 25 1743 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Така нареченият "Мирен план" на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток застрашава мира и стабилността в региона", това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в послание към участниците в конференция в Куала Лумпур, посветена на ситуацията в Ерусалим, предаде Анадолската агенция.

"Планът, получил наименованието "План на века" и обявил Ерусалим за столица на Израел, не е нищо друго освен мечти, които застрашават мира и спокойствието в региона. Ние няма да позволим тези мечти да се сбъднат", посочи турският президент.

Тръмп разкри мирния план за Близкия изток

Ердоган отбеляза, че Турция не признава този план, който означава анексия на палестинските територии и пълна узурпация на Ерусалим. Той обърна внимание, че на пръв поглед "Мирният план" като че ли приема уреждането на палестинско-израелския конфликт на базата на "принципа за две държави", но в действителност е насочен към узаконяване на израелската окупация с подкрепата на САЩ.

"Турция категорично не приема този план. Докато Палестина с години е подлагана на окупация, разрушения и страдания, Израел несправедливо и незаконно достигна днешните си граници", се казва в посланието на Ердоган.

Той подчерта още веднъж, че Ерусалим е "границата на търпението на мюсюлманите" и в този процес дълг на мюсюлманските страни е да защитят неприкосновеността на джамията Ал Акса и правата на палестинците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама