Дишането влияе върху вземането на решения

16:20, 09 фев 20 25 2205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дишането влияе върху процеса на вземане на решения, съобщи "СайънсЕкс".

"Показваме, че волевото действие е свързано с вътрешното състояние на организма и по-специално с дишането и издишането, но не и с други физиологични дейности като сърдечния ритъм", казва Олаф Бланке от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария. Той е ръководител на изследването.

Загубата на усещането за мирис влияе върху взаимоотношенията

В основата му е потенциалът на готовност (ПГ) - сигнал за мозъчна активност, наблюдаван в кората на главния мозък, който се появява не само преди волево мускулно движение, но и преди човек да си даде сметка за намерението да се движи. ПГ е знакът за волево действие, той се появява постоянно при измерването на мозъчната дейност преди актове на свободната воля.

Изследването установява, че произходът на ПГ е свързан с дишането. Редовният цикъл на дишането е част от механизъм, който води до съзнателно вземане на решение и действия на свободната воля. Учените твърдят също, че по-често извършваме волево действие, докато издишваме.

Редовното пушене и пиене състаряват мозъка

Откритията вероятно ще дадат възможност да се прогнозира кога хората ще извършат волево действие въз основа на ритъма и начина на дишане. Той може да се използва и за прогнозиране на потребителско поведение, както и за фина настройка на медицинска апаратура, която използва интерфейс, свързан с мозъка.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама