Висшият съд в Белград разглежда екстрадирането на Цветан Василев

12:30, 07 фев 20 25 2571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Висшият съд в Белград съобщи, че разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев, предаде БГНЕС.

Пояснението идва само три дни след като главният прокурор Иван Гешев информира европейските институции, че властите в Белград вече 6 години отказват да екстрадират Василев, съобщи сръбската редакция на радио Свободна Европа.

Гешев: Русия пази Цветан Василев в Сърбия

От съда уточниха, че "разглеждането става на базата на допълнителното искане от страна на Прокуратурата на България на 24 октомври 2019 г., а на 3 декември Висшият съд в Белград чрез Министерството на правосъдието информирал за допълнителната молба от страна на българската прокуратура".

Вчера бившият сръбски премиер Зоран Живкович заяви, че "издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич".

Бивш сръбски премиер: Цветан Василев финансира Вучич и Дачич

Скоро един българин каза, нещо което Цветан Василев от години повтаря – не се чувства сигурен за живота си и не може да разчита на справедлив процеси. Това обяви в ефира на bTV Христо Ботев, един от адвокатите на Цветан Василев, който е в Сърбия.

Процедурата по екстрадиция е в съдебна фаза. Аз говорих с мои колеги и приятели, които нямат нищо общо с конкретния случай, и те са изключително възмутени от тези думи и тази намеса“, обяви адвокатът на Василев. По думите на Христо Ботев е абсурдно твърдението, че българският банкер финансира партии в СърбияТой уточни, че Василев е в Белград със семейството си, няма право да напуска Сърбия, но се движи свободно в държавата. Здрав е, но не е оптимист, че ще може да се върне в България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама