Българка оглавява филиала на университета „Темпъл“ в Рим

21:03, 06 фев 20 25 3459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Университетът "Темпъл" назначи доц. д-р Емилия Занкина за декан на филиала на американското висше училище в Рим. Тя встъпва в длъжност от 1 май 2020 г., съобщава mediapool.bg. 

Италианският филиал на университета е една от най-големите и реномирани американски образователни институции с 53-годишна история. Престижното назначение е нов етап в международната кариера на доц. Занкина. Тя е дългогодишен преподавател и изследовател по политически науки, с богат управленски опит в ръководството на американски образователни програми в Европа, полиглот.

Доскоро беше първи заместник-ректор по академичната дейност в Американския университет в България, който заема водещи позиции в рейтинга на университетите у нас и се основава на американската система liberal arts.

Част от биографията ѝ е позицията на помощник-директор в Центъра за източноевропейски изследвания в Питсбъргския университет. Новата си длъжност Емилия Занкина възприема като "вълнуваща стъпка след 10 години в Американския университет в България".

"Атмосферата в кампусите в Рим и Филаделфия е невероятна. Бях силно впечатлена от всички, с които се срещнах. Тези хора се харесват, обичат работата си и изпитват удоволствие да работят заедно. Вярвам, че с такъв екип можем да постигнем всичко", казва Занкина.

"Филиалът в Рим е един от диамантите в короната ни, а доц. Емилия Занкина е перфектният човек за позицията на декан на италианския ни кампус и ще осигури стабилното му бъдеще", коментира Ричард Енглърт, президент на университета "Темпъл".

Университетът "Темпъл" е основан през 1884 г. като вечерно училище от Ръсел Конуел, адвокат, пастор и педагог. Днес висшето учебно заведение е най-голямото във Филаделфия, който е шестият най-населен град в САЩ.

Филиалът в Рим е създаден през 1966 г. и се помещава във "Вила Капрони" край река Тибър. Всяка година между 400 и 600 студенти изучават изкуство, история, политика и култура, докато изследват многобройните забележителности на Рим.

Като първи заместник-ректор и преподавател по политически науки в Американския университет в България доц.Занкина реализира редица инициативи и проекти. Сред тях са нови програми по психология и физика, съвместна магистърска програма по финанси с университета "Бокони" в Милано, програма по английски и журналистика за практикуващи журналисти с подкрепата на посолството на САЩ.

Доц. Занкина е доброволен преподавател в българското училище за политика "Дими Паница" и в "Дерида Денс център". Тя е председател на Съвета на директорите на Националната академично-библиотечна информационна система.

Емилия Занкина завършва Питсбъргския университет със специалност "Международни отношения" и сертификат по източноевропейски науки. Тя е активен изследовател и пише по теми като популизъм, демократизация, реформа на публичната администрация и участието на жените в политиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама