ЦИК: За следващите избори би трябвало да има машинно гласуване

12:02, 06 фев 20 / Политика 25 1855 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Машинното гласуване е въведено с Изборният кодекс и няма основания да се счита, че на следващите избори няма да има такова. Това коментира говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. 

"За следващите избори парламентарни би следвало да има машинно гласуване, така както и за следващите президентски избори, тъй като през 2021 г. би трябвало да бъдат проведени тези избори като редовни", бяха думите на Андреев. 

Оттук нататък вече законодателят е този, който трябва да прецени в какъв вид да остави машинното гласуване и в момента, когато бъдат насрочени изборите, ЦИК да направи всичко възможно, включено в нейните правомощия, за да бъде гласувано с машини, добави той.

Радев: Партиите масово участват в купения вот, дори ръководят процеса

По думите му набавянето на самите машини е организационен въпрос, който не стои само пред ЦИК. "На първо място преценката трябва да бъде тези машини кой ще ги закупи, при какви условия, каква процедура да бъде следвана", посочи той.

Говорителят на комисията каза, че на дневен ред в момента в ЦИК е окончателното завършване на доклада, който ще внесат, във връзка с проведените избори миналата година.

"Надявам се, че следващата седмица вече ще го имаме окончателния доклад, за да може той да бъде приет в ЦИК. Ние в доклада ще дадем обективна преценка на фактите и обстоятелствата във връзка с провеждането. Ние оценка не можем да даваме, тъй като сме правоприлагащ орган. Наше задължение е да посочим в кое считаме, че би могло да бъде подобрено законодателството, включително и в области, които бяха обсъждани както на срещата с президента Радев, така и в момента в обществото се обсъждат", коментира Андреев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама