Няма бедстващи хора в Еленския Балкан заради обилния сняг

11:47, 06 фев 20 / Общество 25 2043 Шрифт:
Topnovini

Зимната обстановка в община Елена е доста усложнена от обилния снеговалеж, който не спира вече близо 24 часа. Дебелината на снежната покривка в планинската част достигна 70 см, а на Предела на прохода от навяванията се образуваха метрови преспи, които през нощта с машина от Елена бяха пробити.

Мокрият тежък сняг и заледяванията създадоха най-големи проблеми в електрозахранването на района. Без ток останаха всички села в общината, също и част от града. Екипът от Елена на Енерго-про с подкрепление от Велико Търново цяла нощ работи по отстраняване  на авариите. Към осем часа тази сутрин обстановката в града е нормализирана, час по-късно токът е пуснат за Разпоповци, Руховци и Илаков рът. Екипите продължават да работят, но усложнената обстановка затруднява работата им и отстраняването на авариите става по-бавно.

Заради спирането на тока в града, със заповед на кмета на общината днес  няма да работи, детската ясла, а за два дни детските градини в Беброво и Майско. Тези  в Константин и Каменари, както и всички училища в общината са в грипна ваканция до понеделник. Без проблеми работи ДГ „Радост“ в Елена.

Заради прекъсването на ел.захранването, затруднения има най-вече в определени села с водоподаването, също и с мобилните връзки.

От снощи Община Елена организира снегопочистването на общинската пътна мрежа, която надхвърля 270 километра. Сформирани са дежурни екипи със 17 машини, които не спират да работят и в момента. Проблеми създават паднали дървета, които водачите на машините разчистват, пречат  също провиснали на места жици и кабели. Тази сутрин общината организира две бригади за премахване на клони и дървета в Бебровския боаз и по пътя за с. Мийковци. Приоритетно се чистят основните пътища, а след това машините ще влязат поетапно и в по-малките улици на града и селата.

Няма бедстващи хора в Еленския Балкан, където възрастните помнят по-тежки зими и припомнят прастарата българска поговорка: „Голям сняг – дебел комат“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама