Снегът затвори Прохода на Републиката

17:27, 05 фев 20 25 1873 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Истинската зима дойде през февруари. В цялата страна днес са обявени предупреждения за опасно време от първа степен – силен вятър, виелици и навявания.

Проходът на Републиката е затворен в двете посоки за всички МПС поради обилен снеговалеж, снегопочистване и закъсали тежкотоварни автомобили. Трафикът на МПС до 12 т се осъществява през проход "Шипка", съобщиха от АПИ. Движението на МПС над 12 т се ограничава и по път III-198 Катунци – Гоце Делчев. Най-силно вали в Смолянско – в Пампорово натрупа покривка от 20 сантиметра. Заради бурния вятър по високите места има навявания. Вали в Хасково и в Кърджали, но няма затворени пътища. На места между Кърджали и Ардино и в прохода за Асеновград, през Черноочене, снегът вече също е 20 см.

Във Великотърновско натрупа 10 сантиметра, а заради аварирали камиони преди обед Проходът на републиката беше временно затворен. С около 10-15 см снежна покривка осъмна Проходът на Републиката. Сняг и дъжд се редуваха през целия ден. Температурата обаче се движи около нулата и това не позволи задържането на сериозна снежна покривка. Към 17 ч. обстановката се усложни, снежна покривка се образува вече и на пътното платно.

Денят не мина без пътни неволи. В ранните сутрешни часове няколко аварирали тира блокираха прохода в южната му част и за кратко се образуваха колони от чакащи автомобили.

Наложи се движението да бъде спирано още на подходите към прохода. Откъм Търново се образува километрична опашка от автомобили. Не снегът обаче се оказал причина за затварянето на прохода, а неподготвените шофьори, обясниха от почистващата фирма по южния склон на Хаинбоаз. 

Движението беше спряно за около час.

Граждани сигнализираха за непочистена магистрала „Тракия в района на Нова Загора, предаде bTV. Пътната обстановка в област Смолян е усложнена заради обилния снеговалеж от часове. Задължително с вериги трябва да бъдат автомобилите, които преминават през проходите "Пампорово", "Рожен" и "Превала".

Остава в сила ограничението за камиони над 12 тона през "Рожен" и "Превала" и по републиканските пътища в общините Девин, Доспат и Борино.

Истинските проблеми със снега предстоят през следващите 24 часа. В източната половина на страната ще има много обилни снеговалежи. В комбинация със силния вятър ще има и виелици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама