Туркменистан строи от нулата град на бъдещето за 1,5 милиарда долара

21:40, 05 фев 20 / Свят 25 2820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Туркменистан трябва да похарчи около 1,5 милиарда долара, за да построи нов град, чието строителство ще бъде контролирано от сина на държавния глава.

От информация, излъчена по държавната телевизия, става ясно, че президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов е наредил на правителството да отдели парите за внос на оборудване, необходимо за изграждане на градска инфраструктура, предаде БГНЕС.

Кадрите от телевизията показват как Бердимухамедов лети с хеликоптер над мястото, където засега безименният нов град ще бъде изграден в района на Ахал, където синът му Сердар Бердимухамедов държи властта в провинцията.

Александър Дадаев, председател на съюза на индустриалците и предприемачите в страната, похвали проекта като "безпрецедентен" и "град на бъдещето".

Богатата на енергоносители страна започна работа по проекта през април 2019 г.

38-годишният Сердар Бердимухамедов редовно бива спряган като потенциален наследник на баща си, който ръководи политическа система без опозиция, проверки на властовите му решения или свободни медии.

Авторитарният режим на Туркменистан беше обвинен от международни парвозащитни групи, че отклонява енергийните приходи към проекти за суета, които не са от дългосрочна полза за населението.

Сривът на цените на петрола през 2014 г. и прекратяването на дългогодишните връзки за износ на газ с Русия през 2016 г. се разглеждат като мотивиращи правителството да намали субсидиите, благодарение на които комунални услуги като вода, газ и електроенергия бяха безплатни.

Бердимухамедов, бивш зъболекар, дойде на власт през 2006 г. след смъртта на своя предшественик Сапармурат Ниязов, който от комунистически кадър се превърна в „Туркменбаши“, или „Баща на туркмените“, след придобиването на независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама