Българските онлайн магазини с по-малко нарушения в сравнение с европейските

10:04, 05 фев 20 25 2332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нарушения има при едва една трета от българските онлайн магазини, които са проверени в рамките на ежегодно общоевропейско проучване, обяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в ефира на телевизия „Европа“, съобщиха от комисията.

Резултатите са положителни за България на фона на данните за целия ЕС, според които две трети от проверените сайтове не се съобразяват с основните права на потребителите.

Кампанията е обхванала 500 електронни магазина в ЕС, през които се продават дрехи и обувки, мебели и стоки за бита, както и електрически уреди. Всяка от държавите е проверила по 21 сайта по унифициран чек лист за наличието на определена информация, която е задължителна по закон.

Преобладаващото нарушение е неспазването на едно от най-новите изисквания – да бъде поставена връзка към платформата за онлайн решаване на спорове. Липсата на информация относно правото и реда за разваляне на договора в срок от 14 дни, отсъствието на напомняне за гаранционната отговорност и непосочването на начислявани впоследствие допълнителни такси към цената са сред другите констатирани несъответствия. 

Качествена разлика в естеството на нарушенията в България и при останалите страни от ЕС няма, по-скоро има количествена“, изтъкна Маргаритов. „Бях изненадан, че в общоевропейски план се установяват толкова много на брой и то свързани с основните потребителски права нарушения, тъй като в по-развитите пазари има много и големи играчи в онлайн средата. Но проучването осветлява в максимална степен каква е реалната ситуация към момента. Сигурен съм, че всички колеги от правоприлагащите институции и от другите държави ще вземат необходимите мерки и това неминуемо ще доведе до намаляване на нарушенията в следващите периоди“, коментира председателят на КЗП.    

Независимо от това, че онлайн търговците понякога имат провинения, основният проблем остават сайтовете-фантоми. „Обикновено те са списани доста различно от начина, по който би трябвало да изглежда един електронен магазин“, каза Маргаритов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама