Няма коронавирус у нас

10:22, 05 фев 20 25 5199 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Вчера пуснахме информация за четиримата българи – трима в Хасково и един мъж във Варна. Техните резултати за коронавирус са отрицателни. Наблюдението им ще продължи в 14-дневен карантинен период. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. В ранния след обяд ще стане ясна и пробата на друг мъж в Хасково.

За вчерашния ден през летище София са влезли 1 763 души, от които петима китайци. Те нямат температура, но са поставени под наблюдение.

Две китайски сдружения у нас организират посрещането на китайците в страната. След като минат през термокамерите и получат указания от здравните ни власти, ги посрещат с техен транспорт и ги водят до мястото, където живеят. "На МВР съм разпоредил да оказва помощ“, каза премиерът Борисов и благодари на китайските сдружения за съдействието.

„Усилено наблюдение правим на пазара в „Илиянци“. Там има училище, в което учат над 30 китайчета. Те са добре“, обясни министър Кирил Ананиев.  

Броят на болните от новия коронавирус в света надхвърли 20 600

Броят на заболелите от новия коронавирус в световен мащаб надхвърли 20 600, съобщи Световната здравна организация (СЗО), предаде БГНЕС. На 4 февруари в Китай са потвърдени 20 471 случая на 2019-nCov. При още 23 214 души има подозрения, че са заразени. 2 788 пациенти са в тежко състояние. Общо 425 души са починали от болестта, предимно възрастни хора с наличието на едно или две хронични заболявания. Над 680 обаче са оздравелите.

Мерките за неразпространение на вируса у нас остават засилени. "Министерството за първи път от четирите заплахи, които съм преживявал, сега в момента брилянтно взима организационни мерки", обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.

От контактът 90% от хората се разболяват от коронавруса, обясни той. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява.

"Още не се знае начинът на разпространение, колко трябва да е близък контактът. Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт", обясни проф. Кантарджиев. 

Той препоръча да се следи сайта на Министерството на здравеопазването. Там се дават последите инструкции на СЗО. "Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените", добави той.

Отрицателни са резултатите за коронавирус на семейството от Хасково

Междувременно стана ясно, че най-малко 10 пътници на круизния кораб, който Япония постави под карантина край бреговете си, са дали положителна проба за новия коронавирус. На кораба се намират 3711 души.

Извън Китай болните от коронавируса са 176 в 24 държави: в Тайланд (25), Сингапур (24), Япония (21), Южна Корея (16), Австралия (13), Германия (12), САЩ (11), Малайзия (10) ), Виетнам (10), Франция (6), ОАЕ (5), Канада (4), Индия (3), Филипините (3), по двама души във Филипините, Италия, Русия и Великобритания, по 1 човек - в Камбоджа, Непал, Шри Ланка, Белгия, Финландия, Испания и Швеция.

Единственият случай с летален край извън Китай е регистриран във Филипините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама