Противници на СЕТА на протест пред парламента

10:45, 04 фев 20 25 3074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 50 души - противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се събраха пред Народното събрание на протест срещу ратификацията на търговската спогодба, съобщи БНР. 

Организаторите на протеста са от групата "Обединени родители", които са добре познати от акциите си срещу Стратегията за детето и Закона за социалните услуги. Те са притеснени от ефектите на споразумението върху дребния бизнес, от възможността за навлизането на пазара на ГМО продукти, от добива на шистов газ и от ограничаването на националния суверенитет.

"Опасностите са много, защото договорът СЕТА, като всеобхватен, обхваща абсолютно всички области и под мнимата добра идея за търговско сътрудничество всъщност прокарва интересите на концерни и фирми", посочиха организаторите. "Най-напред цялата икономика на България загива. Законите, които ще се коват, трябва да са съобразени с интересите на чуждите компании. Има риск ГМО продуктите да навлязат в нашия пазар", заявиха протестиращи.

Миналата седмица парламентът ратифицира на първо четене търговското споразумение. То мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Против се обявиха БСП и Патриотите. Идеята на текстовете е премахване на митническите тарифи върху повечето стоки и услуги. Очаква се документът да бъде ратифициран окончателно през тази седмица.

СЕТА е на дневен ред от 2016 г., а през 2017 г. президентът Румен Радев даде документа на Конституционния съд. Oтговорът беше, че споразумението може да се ратифицира от парламента с обикновено мнозинство. Споразумението ще премахне митата за внос на стоки от ЕС и Канада. В документа е посочено, че негова цел не е отваряне на европейския пазар за ГМО продукти, каквито опасения има. 

С 19,6% се е увеличил стокообменът между България и Канада от временното действие на споразумението. Преките канадски инвестиции у нас са едва 61 млн. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама