Със специални методи ще извличат кокаина, заловен на борсата в „Слатина“

21:05, 03 фев 20 25 2716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със специални методи ще извличат кокаина, импрегниран в кашони с плодове. Вода или органични разтворители ще разтворят наркотика, а след като течността бъде изпарена, дрогата ще остане чиста, съобщава Нова телевизия.  

По данни на МВР във всеки от близо 7-те хиляди кашони, задържани в петък на борсата в квартал "Слатина", има между 80 и 100 грама наркотик.

500 кг е задържаният кокаин в София

Кокаинът е водоразтворим и намокрянето на кашоните, в които е бил импрегниран, е най-лесният начин да бъде извлечен. Цитрусите, транспортирани в тях обаче, са безвредни за хората, уверява токсикологът проф. Никола Александров.

„Самите плодове не са мокри, няма вода вътре в тях. Освен това, повечето цитрусови плодове, които се продават по света, са обработвани с восъци. Затова те са толкова лъскави и красиви на външен вид”, коментира той.

Риск за здравето би имало само ако плодовете са инжектирани с кокаинов разтвор. Работниците, товарили кашоните, също не трябва да се тревожат. Дрогата не може да проникне през ненаранена кожа, уверява проф. Александров.

„А трябва да проникне през лигавицата. Тоест, да бъде вдишан през носа. И количеството, което е, за да въздейства върху човешкия организъм, по този начин - през лигавицата и перорално прието, трябва да бъде над половин грам”, добави токсикологът.

Разбиха наркогрупа в София

Кокаиновата пратка не е притеснила търговците на дребно. Събка Овчарова разказва, че от 23 години се занимава с този бизнес и познава почти всички доставчици. „Клиентите искат да знаят какво купуват. Стоката, в която са били открити, е консфиксувана. Тя не е попаднала в търговската мрежа”, обясни тя.

Дрога, импрегнирана в кашони с цитрусови плодове - нов метод, но стари канали за пренос на наркотици, отчита и експертът Тихомир Безлов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама